Jul,  Vetebröd

Pepparkaksbullar

Vad passar bättre till jul än en bulle som smakar pepparkaka? Mina pepparkaksbullar är helt underbara och smakar verkligen JUL! Det här receptet på bullar är helt magiskt gott. Det ger de saftigaste bullarna jag någonsin ätit. I skrivande stund har jag de nybakta bullarna på en plåt en meter ifrån mig. Tror ni jag är sugen på att roffa åt mig allihop? Jag har smakat en och fick definitivt mersmak, men jag måste spara några till resten av familjen också, annars hade jag inte varit en riktig bullmamma..

Bulldeg till ca 30 stycken pepparkaksbullar

50 gram färsk jäst

5 dl havredryck

1,5 dl strösocker

2 tsk mortlad kardemumma

1 krm salt

13-15 dl vetemjöl

150 gram mjölkfritt margarin (rumsvarmt)

 1. Värm havredrycken till 38 grader
 2. Smula i jäst i en stor bunke och häll över den ljumna havredrycken. Blanda tills jästen smält
 3. Tillsätt strösocker och mortlad kardemumma och rör om
 4. Arbeta i hälften av mjölet (för hand eller i en bakmaskin/köksassistent) tills alla klumpar försvinner
 5. Tillsätt saltet och resterande del av mjölet och arbeta ihop till en deg
 6. Klicka i margarinet och knåda degen i minst 10 minuter
 7. Plasta in bunken med plastfolie och låt degen jäsa i 1 timme
Pepparkaksfyllning

200 gram mjölkfritt margarin (rumsvarmt)

2 dl strösocker

3-4 msk pepparkakskrydda

Pärlsocker till garnering

 1. Vispa ihop alla ingredienser (utom pärlsocker) till en fluffig fyllning
 2. Låt stå i rumstemperatur
Utbakning
 1. Knåda ut den jästa degen på ett lätt mjölat bakbord
 2. Dela degen i två delar
 3. Kavla ut den ena delen till en rektangel
 4. Bred på hälften av pepparkaksfyllningen
 5. Vik ihop degen kortsida mot kortsida
 6. Skär 1 cm tunna strimlor
 7. Ta två strimlor och skruva ihop dem
 8. Rulla sedan ihop skruven till en bulle och upprepa momenten tills all deg tagit slut!
 9. Lägg bullarna på en plåt klädd i bakplåtspapper och låt dem jäsa i ytterligare 45 minuter
Sockserlag

1 dl strösocker

1 dl vatten

 1. Koka ihop ingredienserna tills sockerkristallerna löst sig
 2. Pensla bullarna med sockerlag och strö på pärlsocker
 3. Grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter

Hej! Vad roligt att du hittat till min bakblogg! Jag som driver den här bloggen heter Frida Svanberg, en 24-årig tvåbarnsmamma bosatt på Sveriges vackraste ö, Öland. Här inne delar jag med mig av min passion för bakning. Jag delar 100% växtbaserade recept som passar veganer, mjölkproteinallergiker, äggallergiker eller dig som bara vill testa något nytt och väldigt gott! Vill du få kontakt med mig? Mail: fridasvegobak@outlook.com Instagram: fridasvegobak

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *