Cheesecake,  Jul

Vegansk halloncheesecake på pepparkaksbotten

Vegansk halloncheesecake

Alltså halloncheesecake, VARFÖR har jag inte gjort det tidigare? Det är besynnerligt gott och särskilt tillsammans med pepparkakorna. Det kanske låter som en knasig kombination? Men vet ni, det blev galet gott! När själva cheesecaken var klar kände jag att den behövde en extra touth så jag gjorde en syrlig hallonspegel som fick bilda översta lagret på det här hallonkalaset. Jag fick mig helt klart ett hallelujah moment när jag tuggade på min halloncheesecake och känner ett starkt ha-behov efter mer, mer, mer!

Pepparkaksbotten

200 gram veganska pepparkakor

100 gram mjölkfritt margarin

 1. Mixa pepparkakorna till smulor
 2. Smält margarinet och blanda det med kaksmulorna
 3. Tryck ut pepparkaksbottnen i en rund form (24 cm i diameter) och ställ in den i frysen
Halloncheesecake

150 gram frusna hallon

40 gram gelésocker multi

2,5 dl växtbaserad vispgrädde (jag använde sojavispgrädde)

150 gram vegansk färskost (jag använde Oatly påMackan)

3 dl florsocker

2 tsk citronsaft

 1. Lägg hallon och geléocker i en kastrull och värm det tills hallonen blivit varma och sockerkristallerna löst upp sig
 2. Låt hallonen puttra i 1 1/2 minut
 3. Sila av hallonen så du bara har kvar själva purén
 4. Vispa upp grädde och färskost till sin hårdaste konsistens och häll i hallonpurén
 5. Fortsätt vispa tills smeten får en jämn, rosa färg
 6. Tillsätt florsocker och citronsaft och vispa ihop cheesecakesmeten
 7. Bred ut smeten över pepparkaksbottnen och ställ in formen i frysen i minst 4 timmar
Hallonspegel

250 gram frusna hallon

2 msk gelésocker multi

1 dl strösocker

2 msk vatten

 1. Tillsätt alla ingredienser i en kastrull och koka upp
 2. När hallonen blivit varma och sockerkristallerna löst upp sig låter du hallonsåsen puttra i 1 1/2 minut
 3. Sila av hallonen så hallonsåsen blir slät
 4. Låt såsen svalna något och häll den sedan över cheesecaken
 5. Ställ återigen in cheesecaken i frysen så hallonspegeln får stelna till

Den här halloncheesecaken kan du förvara i kylen efter att den varit i frysen!

 

Hej! Vad roligt att du hittat till min bakblogg! Jag som driver den här bloggen heter Frida Svanberg, en 24-årig tvåbarnsmamma bosatt på Sveriges vackraste ö, Öland. Här inne delar jag med mig av min passion för bakning. Jag delar 100% växtbaserade recept som passar veganer, mjölkproteinallergiker, äggallergiker eller dig som bara vill testa något nytt och väldigt gott! Vill du få kontakt med mig? Mail: fridasvegobak@outlook.com Instagram: fridasvegobak

6 Comments

 • Sofie Ahlin

  Hej! Jag gjorde denna nyss och den blev fast och fin i frysen. När jag hade den i kylen över natten blev den dock rinnig igen. Så något knas måste jag ha gjort. Tror du att det går att servera den direkt från frysen eller måste den stå framme ett tag?

 • frida

  Ser supersmarrig ut och jag tänker prova denna!
  Men jag undrar om de är någon särskilld anledning till att man tar bort de fasta hallonen ur puren, kan de inte vara kvar o blandas i smeten?

  • fridasvegobak

   Hej! Det kan gå bra. Det står på baksidan av förpackningen hur mycket agar agar du ska använda till en viss mängd vätska 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *