Mjuka kakor

Vegansk morotskaka

vegansk morotskaka

Jag har kämpat och kämpat för att få fram ett perfekt recept på vegansk morotskaka och nu har jag det äntligen i min hand. Jag överdriver inte om jag säger att jag provbakat olika 20 gånger innan jag fick fram ett recept som är helt gudomligt gott.

Hemligheten med den här morotskakan är bakpulver och äppelcidervinäger. Dessa två ingredienser skapar nämligen en kemisk reaktion som gör att kakan blir så där fluffig som vi vill ha den. Ni vet, som om man skulle vispat ägg och socker poröst? Äppelcidervinäger och bakpulver har samma effekt.

vegansk morotskaka

Något som också har känts som en svår nöt att knäcka är en god vegansk cream cheese frosting. Jag tycker att vegansk färskost har en tråkig bismak av havre och det mjölkfria margarinet brukar inte göra sig så bra när det inte är smält. Men, som jag sa tidigare har jag testbakat det här receptet över 20 gånger så det vore väl en skam om jag inte lyckats få till den fluffigaste och godaste veganska cream cheese frostingen någonsin? Citron dämpar havresmaken lite och gifter sig dessutom bra med morot vilket gör den perfekt att använda i frostingen. Bordsmargarin är ett mycket godaste substitut för smör när man ska använda det som det är eftersom den är lenare och har en godare smak. Därför är det vad jag haft i min frosting.

vegansk morotskaka
Vegansk morotskaka 9-12 bitar

4 dl vetemjöl

3 dl strösocker

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

1 tsk malen kardemumma

1 msk malen kanel

0,5 tsk salt

3 dl växtbaserad dryck (jag testat havredryck, mandeldryck och sojadryck, alla funkar lika bra)

1,25 dl neutral olja (rapsolja, solrosolja, jordnötsolja)

1 msk äppelcidervinäger

100 gram rivna morötter (det är ungefär 2 stycken normalstora morötter)

 1. Sätt ugnen på 175 grader
 2. Blanda alla torra ingredienser i en skål
 3. Tillsätt dryck, olja och äppelcidervinäger under omrörning och blanda tills du får en jämn, klumpfri smet
 4. Skala och riv morötterna och vänd ned dem i smeten
 5. Klä en form (15×25 cm) med bakplåtspapper och bred ut smeten där i
 6. Grädda morotskakan mitt i ugnen i ca 40 minuter
 7. Låt kakan svalna helt
Vegansk cream cheese frosting

1 dl växtbaserad vispgrädde (jag har använt sojavispgrädde)

100 gram vegansk färskost (jag har använt Oatly påMackan)

1 msk färsk citronsaft

2-4 dl florsocker (beroende på hur fast du vill ha frostingen, mer florsocker ger fastare frosting)

50 gram bordsmargarin (jag har använt Carlshamns)

 1. Vispa grädden med elvisp
 2. Tillsätt färskost och citron och vispa ihop
 3. Tillsätt sedan florsockret och margarinet och vispa ihop till en klumpfri frosting
 4. Bred frostingen över morotskakan och skär den sedan i 9 generösa eller 12 mindre bitar

Morotskakan kan förvaras i kylskåp och frys

vegansk morotskaka
vegansk morotskaka

Hej! Vad roligt att du hittat till min bakblogg! Jag som driver den här bloggen heter Frida Svanberg, en 24-årig tvåbarnsmamma bosatt på Sveriges vackraste ö, Öland. Här inne delar jag med mig av min passion för bakning. Jag delar 100% växtbaserade recept som passar veganer, mjölkproteinallergiker, äggallergiker eller dig som bara vill testa något nytt och väldigt gott! Vill du få kontakt med mig? Mail: fridasvegobak@outlook.com Instagram: fridasvegobak

6 Comments

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *