Mjuka kakor

Veganska vaniljrutor

Veganska vaniljrutor smakar som vaniljhjärtan men bakade i ett format som passar många.

Det här är min nya favorit! Jag älskar den frasiga smuldegen ovanpå den söta vaniljkrämen, det bara smälter i munnen.

Veganska vaniljrutor (12 stycken)
Mördeg

250 gram mjölkfritt margarin

1,5 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

5 dl vetemjöl

 1. Blanda ihop alla ingredienser i en skål med en gaffel
 2. Tryck ut hälften av degen i en form (15x25cm) och tryck upp den någon centimeter på kanterna
Vegansk vaniljkräm

1 dl majsstärkelse

1,5 dl strösocker

1 tsk äkta vaniljpulver

2,5 dl växtbaserad grädde

3 dl växtbaserad dryck

 1. Blanda majsstärkelse, strösocker och vaniljpulver i en kastrull
 2. Tillsätt grädde och dryck samtidigt som du rör om så inte majsstärkelsen klumpar sig
 3. Koka upp vaniljkrämen under omrörning och dra av den från plattan så fort den börjar tjocka
 4. Fortsätt röra om tills du märker att den inte kommer tjockna mer
 5. Låt vaniljkrämen svalna något och bred sedan över den över bottnen i formen
 6. Sätt ugnen på 175 grader
 7. Strö över resterande del av mördegen
 8. Grädda dina veganska vaniljrutor mitt i ugnen i ca 30 minuter
 9. Låt kakan svalna innan du skär den i 12 bitar

vaniljrutor vegan

Hej! Vad roligt att du hittat till min bakblogg! Jag som driver den här bloggen heter Frida Svanberg, en 24-årig tvåbarnsmamma bosatt på Sveriges vackraste ö, Öland. Här inne delar jag med mig av min passion för bakning. Jag delar 100% växtbaserade recept som passar veganer, mjölkproteinallergiker, äggallergiker eller dig som bara vill testa något nytt och väldigt gott! Vill du få kontakt med mig? Mail: fridasvegobak@outlook.com Instagram: fridasvegobak

3 Comments

 • Jenny

  Så himla goda! Jag hade lite överblivna hallon i kylen också som jag strödde över när jag hällt på vaniljsåsen, blev helt himmelskt!

 • Sofia

  Bakade dessa och de blev ljuvliga!

  Jag använde Oatly iMat som grädde och ikaffe som mjölk.
  En blandning av Vegan Bredbart och Carlshamn margarin till fettet.

  Hade även i lite salt i både vaniljsåsen och mördegen — blev riktigt gott!

  Min kaka var fortfarande blek när den nästan skulle vara klar i ugnen, så någon minut innan 30 satte jag temperaturen på max och ändrade den till “grill”, vilket gjorde att den blev perfekt gyllenbrun riktigt snabbt! Om ni gör detta, se upp så att den inte bränns!

  Kan också tipsa om att kyla i kylskåp några timmar tills vaniljsåsen blivit mer fast. Jag rullade in den i hushållspapper istället för plast för att den inte skulle förlora sin krispighet på ytan. Det fungerade bra!

  Tack för receptet!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *