Mjuka kakor

Falsk potatiskaka

Falks potatiskaka. Visst låter det konstigt? Jag tyckte det också när en följare föreslog att jag skulle veganisera receptet. Det var dock något som föll mig i smaken när hon förklarade att det är en sockerkaksbotten med vaniljkräm blandat med smörkräm ovanpå, riven mandelmassa och pudrar kakao som topping. Jag testade att baka falsk potatiskaka på mitt vis och alltså WOW, jag kan inte FATTA att detta inte är ett megakänt bakverk? Det är helt galet gott.

falsk potatiskaka

Följ mig på Instagram för mer tips, trix och skojigheter kring växtbaserad bakning. Klicka HÄR för att komma till min profil!

Falsk potatiskaka
Sockerkaka

1,5 dl kikärtsspad

3 dl strösocker

1 dl potatismjöl

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

0,5 tsk salt

100 gram mjölkfritt margarin

1 dl växtbaserad dryck

 1. Sätt ugnen på 175 grader
 2. Vispa kikärtsspadet och strösockret till ett vitt skum (det ska inte vara en marängsmet, bara vitt och skummigt)
 3. Blanda de torra ingredienserna i en skål och vänd ned det i bunken med kikärtsspad och socker
 4. Smält margarinet i en kastrull och blanda i växtdrycken
 5. Vänd i margainblandningen i smeten och blanda till en jämn, klumpfri smet
 6. Klä en bakplåt (30×40 cm) med bakplåtspapper och bred ut smeten där i
 7. Grädda sockerkakan mitt i ugnen i 20-25 minuter
 8. Låt svalna helt
Vegansk vaniljkräm

3 msk majsstärkelse

0,75 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker med äkta vanilj

1 dl växtbaserad grädde

2 dl växtbaserad dryck

 1. Blanda majsstärkelse, strösocker och vaniljpulver i en kastrull
 2. Tillsätt grädde och dryck samtidigt som du rör om så inte majsstärkelsen klumpar sig
 3. Koka upp vaniljkrämen under omrörning och dra av den från plattan så fort den börjar tjocka
 4. Fortsätt röra om tills du märker att den inte kommer tjockna mer
 5. Låt svalna helt
Smörkräm

200 gram mjölkfritt margarin (rumstempererat)

2 dl florsocker

100 gram mandelmassa + 2 msk kakao till topping

 1. Vispa margarin och florsocker tills det blir vitt och fluffigt
 2. Blanda den avsvalnade vaniljkrämen med smörkrämen tills den blir jämn
 3. Bred ut krämen över sockerkakan
 4. Finriv mandelmassan över hela kakan, snåla inte
 5. Pudra över kakao

falsk potatiskaka

Hej! Vad roligt att du hittat till min bakblogg! Jag som driver den här bloggen heter Frida Svanberg, en 24-årig tvåbarnsmamma bosatt på Sveriges vackraste ö, Öland. Här inne delar jag med mig av min passion för bakning. Jag delar 100% växtbaserade recept som passar veganer, mjölkproteinallergiker, äggallergiker eller dig som bara vill testa något nytt och väldigt gott! Vill du få kontakt med mig? Mail: fridasvegobak@outlook.com Instagram: fridasvegobak

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *