Kladdkakor

Vegansk Japp-kladdkaka

Ni vet godiset Japp? En av mina favoriter men tyvärr är den inte vegansk. Häromdagen fick jag ett sug efter just Japp och bestämde mig för att ta fram ett eget recept på en vegansk Japp-kladdkaka. Fy vad god den blev!

Jag har dock en liten varning att framföra. När du står och kokar kikärtsspad med socker och agar agar kommer det inte dofta så gott. MEN var inte orolig, det kommer varken lukta eller smaka konstigt. Tvärt om, det blir jättegott!

Följ mig på Instagram för mer tips, trix och inspiration kring växtbaserad bakning. Klicka HÄR för att komma till min profil!

Kladdkaka

150 gram mjölkfritt margarin

1 dl farinsocker

2 dl strösocker

1 dl kakao

2 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

0,5 tsk salt

1 dl kikärtsspad

 1. Sätt ugnen på 175 grader
 2. Smält margarinet i en kastrull
 3. Tillsätt övriga ingredienser och blanda till en jämn, klumpfri smet
 4. Klä en springform (20 cm i diameter) med bakplåtspapper och häll i smeten där i
 5. Grädda kladdkakan mitt i ugnen i ca 25 minuter
 6. Låt kladdkakan svalna helt, helst i kylskåp
Kolasås

1 dl växtbaserad grädde

1 dl ljus sirap

1 dl strösocker

1 krm salt

 1. Koka alla ingredienser till en kolasås (ca 112 grader)
 2. Häll kolasåsen på den kalla kladdkakan och ställ in den i kylen igen
Chokladlager

1,5 dl kikärtsspad

0,5 dl vatten

1 dl strösocker

1 tsk agar agar

1 msk kakao

 1. Koka alla ingredienser (utom kakao) till 107 grader under omrörning
 2. Häll ned innehållet i kastrullen i en bunke
 3. Vispa på låg hastighet tills det svalnat något och höj sedan hastigheten och vispa tills krämen är kall
 4. Tillsätt kakao och vispa in den i krämen
 5. Bred eller spritsa över chokladkrämen över kladdkakan med kolasås

Jag hackade lite mörk choklad som jag toppade kladdkakan med

jappkladdkaka

Hej! Vad roligt att du hittat till min bakblogg! Jag som driver den här bloggen heter Frida Svanberg, en 24-årig tvåbarnsmamma bosatt på Sveriges vackraste ö, Öland. Här inne delar jag med mig av min passion för bakning. Jag delar 100% växtbaserade recept som passar veganer, mjölkproteinallergiker, äggallergiker eller dig som bara vill testa något nytt och väldigt gott! Vill du få kontakt med mig? Mail: fridasvegobak@outlook.com Instagram: fridasvegobak

2 Comments

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *