Rulltårtor

Budapestrulle (vegansk)

Vegansk budapestrulle har varit en svår nöt att knäcka. Under tidens gång har jag kommit fram till att kikärtsspad inte tål lika hög värme som äggvita och vegansk maräng kommer sjunka ihop till en pannkaka om man inte gräddar den i rätt temperatur.

Till saken hör att jag aldrig smakat budapestrulle tidigare vilket har gjort det lite extra komplicerat för mig att ta fram ett bra recept på vegansk budapestrulle. Jag har helt enkelt fått titta på bilder, låta mina nära och kära smaka och själv smakat för att komma fram till ett resultat som efterliknar originalet.

vegansk budapestrulle

Jag har testat att baka samma recept i fyra olika temperaturer för att se vilken temperatur som fungerar bäst. I 200 grader sjönk nötmarängen ihop ganska snabbt. Den hann alltså inte gräddas tillräckligt länge för att hålla ihop för värmen. i 175 grader hände samma sak, men det tog några minuter till innan pannkakan var ett faktum. 125 grader trodde jag skulle vara perfekt men det visade sig att marängen gräddades alldeles för länge vilket innebar att den blev hård istället för sådär seg som man vill ha den i en budapestrulle. Nu förstår ni nog att 150 grader är alldeles lagom för det här receptet på budapestrulle.

Den viktigaste ingrediensen i marängen är potatismjölet som kommer hjälpa kikärtsmarängen att hålla ihop i värmen. Jag har fått öka mängden rätt mycket mot vad jag från början trodde men slutresultatet blev verkligen så otroligt bra!

budapeststubbe

Följ mig på Instagram och hjälp mig nå 20K! Klicka HÄR för att komma till min profil!

Vegansk budapestrulle

100 gram (1 dl)  kikärtsspad

135 gram (1,5 dl) strösocker

60 gram (ca 0,75 dl) potatismjöl

100 gram hasselnötter

2 dl växtbaserad vispgrädde

20 gram mörk choklad

Färska bär

 1. Sätt ugnen på 150 grader
 2. Häll upp kikärtsspadet i en bunke (helst av stål eller glas) och börja vispa på hög hastighet tills det börjar skumma
 3. Tillsätt 1 msk strösocker var 15:onde sekund tills allt socker är nedvispat och kikärtsspadet blivit en maräng
 4. Mixa hasselnötterna snabbt till smulor i en matberedare (mixa dem inte för länge, då blir det nötsmör)
 5. Vänd ned hasselnötterna tillsammans med potatismjölet i marängen och blanda ut det tills det fördelats jämnt. Använd gärna en vanlig matsked.
 6. Fyll en spritspåse med marängen
 7. Klipp ett ganska stort hål i påsen och spritsa ut stänger från kortsida till kortsida
 8. Grädda marängen mitt i ugnen i ca 20 minuter (marängen kommer sjunka något)
 9. Plocka ut marängen ur ugnen och låt den svalna på plåten
 10. Lägg på ett bakplåtspapper på ovansidan av marängen och vänd upp den på en ny plåt
 11. Dra försiktigt loss bakplåtspappret
 12. Skär eventuellt av de yttersta kanterna och de blivit hårda
 13. Vispa grädden hårt och bred den på marängen
 14. Lägg dit bären och rulla ihop marängen långsida till långsida
 15. Smält chokladen och ringla den över budapestrullen

budapeststubbe vegan

Hej! Vad roligt att du hittat till min bakblogg! Jag som driver den här bloggen heter Frida Svanberg, en 24-årig tvåbarnsmamma bosatt på Sveriges vackraste ö, Öland. Här inne delar jag med mig av min passion för bakning. Jag delar 100% växtbaserade recept som passar veganer, mjölkproteinallergiker, äggallergiker eller dig som bara vill testa något nytt och väldigt gott! Vill du få kontakt med mig? Mail: fridasvegobak@outlook.com Instagram: fridasvegobak

2 Comments

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *