Tårtor

Vegansk Glömmingetårta, Pinocchiotårta, Brittatårta

Glömmingetårta, Pinocchiotårta, Brittatårta. Kalla den här underbara sommartårtan för precis vad du vill, det viktigaste är att du nu mer kan sätta ordet vegansk längt fram. Vegansk Glömmingetårta. Vegansk Pinocchiotårta. Vegansk Brittatårta.

vegansk marängtårta sockerkaksbotten

vegansk brittatårta

Följ mig på Instagram

För mindre än ett år sedan trodde jag att det här bakverket var en omöjlighet att skapa ett recept på. Jag har försökt ofantligt många gånger och misslyckats totalt. Att få både en sockerkaksbotten och en kikärtsmaräng att bli färdiggräddad när marängen inte tål höga temperaturer är inte lätt.

Det har varit mycket jobb med den här tårtan men det har det sannerligen varit värt. Nu kan jag äta min favorittårta varje år på min födelsedag för resten av mitt långa liv!

vegansk glömmingetårta

Vad kallar du denna tårta? Jag säger Glömmingetårta.

Vegansk Glömmingetårta/Pinocchiotårta/Brittatårta
Sockerkaksbotten

100 gram mjölkfritt margarin

1 dl växtbaserad dryck

1,5 dl kikärtsspad

3 dl strösocker

1 dl potatismjöl

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

0,5 tsk salt

 1. Sätt ugnen på 150 grader
 2. Smält margarinet i en kastrull och dra av från plattan
 3. Tillsätt växtdryckn och låt stå
 4. Vispa kikärtsspad och strösocker poröst (inte till en maräng, bara vitt och skummigt)
 5. Blanda de torra ingredienserna och vänd ned dem i bunken med kikärtsspad
 6. Tillsätt margarinblandningen och rör till en jämn, klumfri smet
 7. Häll upp smeten på en plåt (min hade ett innermått på 35×23 cm) klädd i bakplåtspapper
 8. Låt stå
Kikärtsmaräng

100 gram (1dl) kikärtsspad

135 gram (1,5dl) stösocker

60 gram (ca 0,75dl) potatismjöl

Mandelspån

2 dl växtbaserad vispgrädde

Frukt/bär

 1.  Vispa kikärtsspadet några sekunder och tillsätt 1 msk strösocker
 2. Fortsätt tillsätta 1 msk strösocker var 15:onde sekund tills allt socker är nedvispat och du har en fast maräng
 3. Tillsätt potatismjölet och blanda ihop det med marängen (helst med en vanlig matsked)
 4. Bred försiktigt ut marängen över sockerkakssmeten (det gör inget om marängen inte täcker ända ut i kanten, den kommer flyta ut något)
 5. Strö över mandelspån över marängen
 6. Grädda tårtan mitt i ugnen i ca 45 minuter
 7. Plocka ur plåten och låt tårtan svalna helt och lägg över ett bakplåtspapper på ovansidan av tårtan
 8. Vänd upp marängen på en skärbräda och dra av bakplåtspappret som ligger mot sockerkakan
 9. Skär tårtan på mitten
 10. Vispa grädden hårt
 11. Bred grädden över ena tårtbottnen och fördela frukten eller bären jämnt över tårtan (jag vispade ihop hallon och grädde)
 12. Ta två tårtspadar/knivar och för dem under den tomma tårtbottnen och vänd försiktigt men bestämt upp den på den fyllda tårtbottnen (marängen ska vara uppåt

Tårtan går att förbereda dagen innan och förvaras i kylskåpet

vegansk pinocchiptårta

Hej! Vad roligt att du hittat till min bakblogg! Jag som driver den här bloggen heter Frida Svanberg, en 24-årig tvåbarnsmamma bosatt på Sveriges vackraste ö, Öland. Här inne delar jag med mig av min passion för bakning. Jag delar 100% växtbaserade recept som passar veganer, mjölkproteinallergiker, äggallergiker eller dig som bara vill testa något nytt och väldigt gott! Vill du få kontakt med mig? Mail: fridasvegobak@outlook.com Instagram: fridasvegobak

5 Comments

   • Sandra

    Hej!
    Ser supergott ut 🙂 Tänkte baka till helgens kalas men funderar kring att göra dagen innan, funkar det med alpros sojagrädde? Tycker den kan bli rinnig om den får stå uppvispad ett tag men jag kanske gör nått fel. Har du nått tips eller erfarenhet kring det så inte allt flyter ut 🙂

    • fridasvegobak

     Hej! Kul att du ska baka tårtan 🙂 Jag använder Alpros sojagrädde. Om man vispar den tillräckligt länge (ca 7 minuter i assistent) så kommer den inte bli rinnig. Man måste vispa länge, länge.

 • Jennifer

  Ååh tack tack tack för att du delar med dig av den här! Det är min och min mammas favorittårta och jag har sökt så länge på hur man kan göra den vegansk för jag misslyckas bara hela tiden. Nu kan jag göra den till mors dag!

  Du har precis fått dig en ny läsare! ❤

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *