torsdag, juni 1, 2023
HomeTips & TricksGasolgrill vs Kolgrill | Vad är bäst egentligen?

Gasolgrill vs Kolgrill | Vad är bäst egentligen?

Detta inlägg är sponsrat av Lindar’n. På Lindarn.se kan du köpa högkvalitativa grillar från Weber. Kol, gasol eller elgrill. Lindarn har allt!

Gasolgrill vs Kolgrill

Så här i januari känns grillsäsongen långt borta men det är ju också då som längtan är som starkast. Lukten av grillat, att dricka vin i trädgården tillsammans med vänner… Det är ju i alla fall inte långt kvar nu.

I det här inlägget diskuterar vi den absolut vanligaste grilldispyten, det vill säga; Vad som är bäst kolgrill eller gasol? Vi går igenom varför frågan väcker så pass starka känslor, för och nackdelar med kol respektive gasol samt vad du bör tänka på när du frågar dig den här oerhört viktiga frågan.

Varför väcker frågan mellan kol och gasol så pass starka känslor?

Anledningen till att frågan mellan att använda gasol eller kol väcker så pass starka känslor är på grund av att frågan grundar sig i en mycket bredare problematik som har diskuterats i årtusenden. Detta är nämligen en filosofisk vattendelare mellan de människor som är förespråkare av modern bekvämlighet mot de som anser att det mer analoga alternativet till att göra något medför en djupsinnigare känsla. Andra exempel där denna problematik återfinns är CD-spelare kontra vinyl, automat kontra manuell växellåda eller digitalbilder kontra framkallade. Anledningen till att denna typ av frågor väcker starka känslor ligger i stort till att för många kan ny teknik upplevas skrämmande.

Vad är skillnaden mellan gasolgrill och kolgrill?

En gasolgrill drivs på gasol medan i en kolgrill eldar du med kol för att få upp värmen. Den självklara fördelen med att använda gasol är att det går snabbare att värma. Du har även mer kontroll och kan reglera värmen på ett annat sätt än på en kolgrill. En kolgrill tar längre tid att tända men en klar fördel är att det går att få upp högre temperaturer vilket kan ge bättre smak. Många hävdar dessutom att den doft som en kolgrill ger med sig är halva grejen med att grilla.

Vad ska jag fråga mig när jag väljer mellan kol och gasolgrill?

Det viktigaste att fråga dig själv är hur du kommer att använda grillen. Just att kunna reglera värmen är en oerhörd fördel om man ska grilla mycket mat till större sällskap. En annan sak är hur bra framförhållning du brukar ha med saker. Planerar du aktiviteter långt i förväg kan du med fördel använda en kolgrill men vet du med dig att du brukar få impulsryck och gå upp mitt i natten och grilla bör du använda gasol. En gasolgrill kräver dessutom lite mer underhåll vilket innebär att du dels behöver rengöra den oftare så att överblivet fett inte fattar eld samt kontinuerligt kontrollera så att den inte läcker gas. Kolgrillar är också i de flesta fall lättare att transportera.

Svaret på frågan om man ska välja gasol eller kolgrill är dock enkelt; Välj Båda!

Grilla lugnt!

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular