söndag, september 24, 2023
HomeTips & TricksRolig FaktaNär kan du göra ett graviditetstest?

När kan du göra ett graviditetstest?

Vill du ta reda på om du är gravid? Då är ett graviditetstest den bästa lösningen. Du måste dock vänta en viss tid för att göra detta eftersom kroppen behöver tillverka tillräckligt med graviditetshormon för att testet ska ge utslag. Hur länge behöver du då vänta? Läs vidare så får du svaret:

Hur fungerar ett graviditetstest?
När ägget har fästs vid livmoderslemhinnan produceras ett hormon som kallas för hCG. Hormonet utsöndras som tidigast tre dagar efter detta har skett men för att hormonet ska synas i ett test måste man vänta i ytterligare någon/några dagar. För ett helt tillförlitligt svar måste du dock vänta ytterligare en tid.

Vilka olika graviditetstest finns tillgängliga?
Det finns flera olika test på marknaden. Saker som varierar mellan dem är pris, hur man använder dem, tolkningssätt och hur säkra de är. Några olika varianter på test är en sticka, stavtyp, Clearblue gravtest med färgindikator, Clearblue gravtest med veckoindikator. Vilket man fördrar är individuellt. Du kan läsa mer om olika test på niomanader.

Hur går ett graviditetstest till?
Alla gravtest fungerar genom att mäta halten av hCG i kroppen. Testet brukar se ut som en pinne som har en del som är till för att suga upp urin. Efter att testet har kommit i kontakt med urin ska det ligga plant och efter en viss tid kan du läsa av reusltatet. Du kan även gå till en mottagning för hjälp med att göra ett graviditetstest. Vid funderingar kan du kontakta en barnmorskemottagning.

När kan jag vara säker på att graviditetstestet är tillförlitligt?
I princip alla graviditetstest kommer att ge ett säkert svar vid den tid då mensen skulle ha kommit. Om du inte har riktigt koll på när mensen skulle dykt upp kan du lita på ett test tre veckor efter du har haft oskyddat samlag. På Clearblues hemsida kan du räkna ut när du kan testa dig.

Hur tillförlitligt är ett graviditetstest?
Om du har följt alla instruktioner så är ett graviditetstest väldigt tillförlitligt. Om graviditetstestet visar ett tydligt svar kan du med största sannolikhet lita på det.

Du kan läsa mer om detta på 1177

Läs även:

Stress symptom | Här är kroppens varningssignaler

3 Vanliga orsaker till trötthet

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular