Betalt samarbete med produktexperter.se

Visst är det härligt att få massage? Det känns fantastiskt på alla sätt och vis, men bidrar även med många andra fördelar. Olika massagetekniker och metoder bidrar självklart med olika typer av fördelar, även om de flesta tekniker bidrar med många av samma positiva aspekter. Det finns även utrustning som påverkar upplevelsen, och de bästa fotbaden som är testade av Produktexperter är ypperliga exempel på detta.

I den här artikeln går vi igenom några av de gemensamma nämnarna, och dessa positiva fördelar kommer med största sannolikhet att uppenbara sig vid de flesta massagetyper.

5 hälsofördelar med massage

Vid massage får du exempelvis ta del av följande fördelar:

Kan motverka stress

En avslappnande massage kan vara ett bra sätt för att sänka eller motverka stress. Rapporter och undersökningar visar att olika typer av massage kan sänka stresshormonet kortisol, samtidigt som det ökar produktionen av serotonin och dopamin, två typer av hormoner som gör att du mår bra.

Det betyder att massage kan vara något att överväga om du har det stressigt på jobbet, eller om du bara vill frigöra hormoner som får dig att må bra.

Lindrar smärta

Vad gör du instinktivt när du skadar dig, exempelvis slår emot armen mot bildörren? Masserar du det drabbade området? Det är klart du gör! Massage kan lindra smärta, något de flesta av oss ger oss själva när vi slår oss.

Om du har en stel nacke eller har en axel som bråkar med dig, kan en bra massage vara precis vad du behöver. Även om en massage ibland inte löser problem omedelbart, kan det göra att smärtan försvinner snabbare än vad den annars hade gjort.

Förbättrar koncentrationsförmågan

En ökad koncentrationsförmåga kan bidra till många fördelar i livet. Om du har en jobbig uppgift framför dig på jobbet kan en massage i många fall se till att du presterar bättre, inte bara med hjälp av en ökad koncentrationsförmåga, men även tack vare mindre stress och bättre kognitiva funktioner som helhet.

Förbättrar immunförsvaret

Massage kan även förbättra immunförsvaret på olika sätt och vis. De flesta massagetekniker bidrar till ökad blodcirkulation, och kan öka antalet vita blodkroppar, vilket betyder ett ökat immunförsvar. Den ökade blodcirkulationen bidrar med många typer av fördelar, exempelvis ökad återhämtning för musklerna, medan ökningen av antalet vita blodkroppar bidrar till ett större skydd mot olika sjukdomar och virus, något du säkerligen inte tackar nej till.

Om du känner att ditt immunförsvar är försvagat, eller att du vet att ditt immunförsvar brukar bli försämrat under en viss tid på året, kan en massage vara rätt väg för att gå för att lindra eller förhindra att du blir sjuk.

Ökar återhämtningen

Om du tränar hårt, brukar känna dig stel eller lätt får träningsvärk kan massage göra underverk. Med rätt applicerad massage kan din stelhet och träningsvärk lindras rejält, eller till och med försvinna. Här krävs det oftast ett par erfarna händer, men om det är benen det gäller kan du i de flesta fall utföra din egen massage.