fredag, juni 2, 2023
HomeTips & TricksRolig FaktaHur investerar man i solenergi?

Hur investerar man i solenergi?

Investera i solenergi

Går du i tankarna kring att investera i solenergi? Det finns många fördelar med solceller eftersom det dels är ett miljövänligt alternativ och dels kan hjälpa dig spara in en hel del på energikostnaderna i huset. Men det är inte gratis att köpa in solpaneler och solceller, det är fortfarande ganska dyrt. Det gäller att väga för- och nackdelar för att se om detta alternativ är det bästa för dig. Kolla upp saker som:

  • Hur mycket kostar uppvärmningen och elen i ditt hus nu?
  • Räkna på vad du skulle kunna spara genom att använda solenergi.
  • Ta med totalkostnaden för investering av solceller och kontrollera om du ändå kommer spara pengar eller om det finns andra alternativ som är bättre. Till exempel är det ofta smart att tilläggisolera eller byta fönster.
  • Kontrollera kötiden för det statliga stödet för solceller. Bidraget ges ut till de som söker, men det finns bara en viss summa pengar, så först till kvarn-principen gäller.
  • Vad gäller för din hemförsäkring? Täcker den eventuell stöld av solpaneler eller om solpanelerna skulle gå sönder?

Kostnad för solceller – monokristallina solceller och polykristallina solceller

Priset för solceller varierar mellan olika leverantörer och beror naturligtvis även på hur många du tänker köpa. Pris för solceller varierar även utifrån om du väljer monokristallina solceller eller polykristallina solceller. Monokristallina solceller är mer effektiva och därefter dyrare. Ett exempelpris för en normal solcellsinstallation på 10kW kostar i snitt strax över 100 000 kronor. Då är inte bidragsstödet inräknat. Om du får bidrag kan du dra av 20 % av kostnaden.

Angående solcellsbidraget

Solcellsbidraget är något som funnits i Sverige i ett par år. Det är ett sätt för staten att uppmuntra den som vill producera förnyelsebar el, precis som solenergi eller vindkraft. Hur stor summa staten går in med varierar lite från år till år. För något år sedan var summan uppe i över 70 miljoner kronor. Tanken är att bidraget ska kunna ges till alla som vill installera solceller hemma. Men ibland är trycket i vissa län stort. Då finns inte tillräckligt med resurser för att hjälpa alla. Den som inte får bidrag direkt hamnar i ett kösystem och kan få betalt i efterhand. Det är naturligtvis en osäkerhet för den som litar helt och hållet på bidraget. Då kan det, som vi nämnde ovan, fungera bättre att använda ROT-avdraget för solceller. Det är inte en lika stor kostnadsrabatt som solcellsbidraget, men fördelen är att du alltid får avdraget direkt på den sista slutfakturan.

Är solceller bra i Sverige?

Solceller behöver sol för att producera el, därför är det naturligtvis helt rätt att tänka att Sverige skulle vara dåligt lämpat för solceller. Men trots att Sverige inte har lika många soltimmar som exempelvis södra Europa är solceller ett fullvärdigt alternativ även här. Faktum är att dagens solceller arbetar optimalt under kalla temperaturer. Visst krävs det sol, men själva värmen är oväsentlig. Den kan till och med göra att solpanelerna inte fungerar som de ska.

När du installerar solceller kan du räkna med att dessa håller minst 25 år, troligtvis bra mycket längre än så. Däremot måste växelriktaren vanligen bytas ut efter ungefär 15-20 år.

Hur mycket solceller du behöver köpa beror på hur mycket du förbrukar. Ett normalt system på 5 kW behöver ungefär 30 kvadratmeter yta ledigt på take. En solpanel brukar vara 1,7 x 1 meter stora.

Hos Hemsol.se kan du räkna ut kostnaden för en installation av solceller på just ditt tak. Här finns en lättnavigerad solcellskalkyl där du dels räknar ut kostnader och samtidigt kan se hur mycket du skulle ha möjlighet att spara in.

Så går en solcellsinstallation till

När man installerar solceller på hustaket behöver man först säkerställa att taket är i tillräckligt gott skick för att gå vidare med installationen. Därefter installerar man takfästen. Sedan monterar man fast skenor i krokar som man sätter upp med takfästena. Sedan är själva förarbetet klart. Därefter monteras själva solpanelerna på plats.

Jämför pris för solceller och leverantörer

Det finns idag flera leverantörer som säljer solceller och solpaneler. Det är viktigt att du alltid jämför företagen. Kolla upp referenser och priser. De flesta leverantörer är seriösa och pålitliga, men som alltid finns det några mindre seriösa aktörer på marknaden som är bäst att undvika.

Sälj din överskottsel

Ytterligare en stor fördel med solenergi är att du har möjlighet att sälja vidare den el du inte förbrukar själv. Under sommarhalvåret kommer du garanterat generera mer energi än vad ditt hushåll gör av med, då kan du ibland ha möjlighet att sälja vidare el till ett elbolag. Om du vill lagra överbliven solenergi går det också att göra. Du kan lagra energin i batterier från dagen och använda den under kvällen när det inte är någon sol.

Snyggare design

Det har tidigare inte varit särskilt lätt att hitta snygga solpaneler och solceller. Man ser direkt när ett hus har solenergi installerad. Men idag går det faktiskt att investera i snygg design. Du kan hitta flertalet leverantörer som tillverkar solpaneler som ser ut som tegelpannor eller som är färgade för att ge ett mer unikt utseende. Kolla in den här videon för att få mer inspiration från riktigt snygga solpaneler på tak. Det går ibland inte ens att se att det är solceller.

Andra alternativ som sparar in pengar

Det är inte alltid solceller är det bästa alternativet. Du behöver jämföra många parametrar för att se om du verkligen kommer att få igen utgifterna för installationen. I många fall kan det vara mer lönsamt att tilläggsisolera huset eller att investera i treglasfönster. Det kan ibland även vara smartare att investera i ett nytt värmesystem. Solcellsinstallation är nämligen ett av de dyrare alternativen sett till installationskostnad. Det är dock ett bra alternativ för dig som vill värna om miljön och samtidigt vill ha möjlighet att bli mer självförsörjande. Om du bor i södra Sverige är det fler soltimmar och du kan ha möjlighet att spara in ännu mer pengar än exempelvis i Kiruna.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular