onsdag, september 27, 2023
HomeTips & TricksRolig FaktaHur startar man en blogg?

Hur startar man en blogg?

Funderar du på hur man startar en blogg?

Hade du tänkt att börja blogga men är inte särskilt teknisk bevandrad? Lugn och ro! Här kommer en guide till vilka alternativ du har om du vill börja blogga samt vad du måste tänka på innan du kör igång.

Bloggportal eller egen domän?

Den stora frågan som du ska ställa dig innan du börjar blogga är om du ska skapa en blogg under egen domän eller på en bloggportal. Vad är då skillnaden?

Egen domän:

Detta innebär att du skapar en egen hemsida där du har din blogg. Förr i tiden var man tvungen att ha lite programmeringskunskaper för att göra detta men år 2018 är det busenkelt. Svaret stavas CMS. CMS står för content managing system och detta är ett färdigt program där du enkelt kan skräddarsy din blogg. Det absolut vanligaste CMSet är WordPress. Hur gör man då en WordPress blogg? Jag kommer inte att gå vidare djupare in på detta men kan garantera att även min mormor skulle klara av detta. I stora drag gör du följande:

  1. Reggar ditt domännamn och köper ett webbhotell. detta kan du göra på sidor som ONE och Loopia. domän namn brukar kosta mellan 100-200 kronor om året och ett enklare webbhotell brukar ligga någonstans mellan 200-700 kronor.   
  2. Aktiverar wordpress och laddar hem ett tema som du tycker ser fint ut.
  3. Stylar till temat och lägger till sidor, rubriker och menyer.
  4. Sen är det bara att börja skriva.

Bloggportal:

Att blogga på en bloggportal innebär att du registrerar din blogg som en undersida(eller katalogsida) på en annan hemsida. Detta kräver inget jobb överhuvudtaget och innebär oftast att man bara väljer ett bloggnamn och sedan börjar skriva. Webbadressen kommer följande att vara: www.bloggportal.se/minblogg till skillnad från om du har en egen domän då den kommer att bli: www.minblogg.se.

Fördel med bloggportal respektive att blogga under egen domän:

Att blogga på en bloggportal är oftast gratis men nackdelen jämfört med att ha en egen domän är att du kommer att bli väldigt begränsad till hur din blogg får se ut. Oftast får du välja mellan ett eller två teman. På en bloggportal burkar det däremot finnas en administratör som kan hjälpa dig om du stöter på tekniska problem och dessutom kan de marknadsföra din blogg via bloggportalen. En stor nackdel med att blogga på en portal är att du ofta inte får tillgång till din statistik, alltså att du kan se hur många som läser din blogg och vad dina besökare gör på sidan. Om du väljer bloggportal kommer du med största sannolikhet att få din blogg sönderbombad med störande reklam(som du dessutom inte kommer att få betalt för).

En annan oerhörd risk med att blogga på en portal är att du ofta inte äger dina egna inlägg och bilder. Detta innebär att om bloggportalen bestämmer sig för att lägga ned så kan åratal av inlägg och bilder gå förlorade. En annan risk är att om du väljer att byta till egen domän eller till en annan bloggportal så hjälper inte alltid din nuvarande bloggportal dig med att få ut innehållet på din blogg. Så var noga med att kolla upp detta innan du väljer bloggportal!

Att blogga på din inspoguide!

Att blogga hos oss på Inspoguide innebär det bästa av två världar. Alltså all hjälp som du kan få hos en bloggportal kombinerat med friheten under egen domän. Om du vill blogga hos oss så kommer vi att:

  1. Registrera din blogg som www.inspoguide.com/dinblogg
  2. Bygga en skräddarsydd blogg som ser precis ut som du vill ha den
  3. Sätta upp en skräddarsydd rapport där du kan följa exakt vad din läsare gör på din sida.
  4. Hjälpa dig att tjäna pengar på bloggen genom att matcha ihop dig med lämpliga företag som du kan marknadsföra på din blogg och sociala medier(om du vill detta, annars gör vi inte det).
  5. Hjälpa dig att sökordsoptimera din blogg så att folk kan hitta in till den lättare.
  6. Hjälpa dig med alla tekniska svårigheter som kan uppstå med en blogg.

Hör av dig om du är sugen på att börja blogga med oss! Vi på redaktionen har mångårig erfarenhet av blogg-administration och onlinemarknadsföring.

Läs mer”

Sugen på ett gott rött vinEller kanske ett äventyr? Eller varför inte en drink på en cool bar?      

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular