torsdag, juni 1, 2023
HomeTips & TricksRolig FaktaDetta ska du tänka på när du ska köpa hund

Detta ska du tänka på när du ska köpa hund

Funderar du på att köpa hund? Här har vi samlat proffsens bästa tips på vad du ska  tänka på när du ska köpa hund. Detta innefattar både praktiska åtgärder som du måste ta och hur du bör förhålla dig till hundköpet.

Pengar, tid, livssituation
Har du tid och råd att köpa hund? När du ska köpa hund måste du ha planerat långt in i framtiden. Hur ser din livssituation ut om fem år? Kommer du att ha ett jobb där du har tid att ta hand om din hund? Skaffar du en hund tillsammans med din partner? Vad händer om ni skulle göra slut? Detta är det oerhört viktiga frågor när ska köpa hund.

Är du lämpad för hund?
För många är tanken på att vara hundägare roligare än att faktiskt vara hundägare. Vårt bästa tips är att du provar dig fram. Ta hand om grannens hund en vecka. Sätt klockan på sex varje morgon och gå runt kvarteret. Pallar du detta? Du måste vara ärlig mot dig själv när du ska köpa hund!

Ras
Gör inte valet baserat på EN hund som du har träffat. Alla hundar har olika personligheter även om det är inom samma ras. Du måste även ta i beaktan hur mycket motion din hund behöver. Har du tid och energi nog att rasta en Border Collie tre timmar om dagen? Eller är du kanske är mer lämpad för en mops?

Uppfödare
Här är det oerhört viktigt att du gör din research. Ska du till exempel köpa en fransk bulldogg så finns det dem som avlar endast med avseende på utseendet. Detta är djurplågeri och du kan få en hund med kroniska andningsproblem. Var även källkritisk när du kollar uppfödare. Hämta information ifrån många olika håll.

Att tänka på när du hämtar din hund
De flesta befinner sig i ett lyckorus när de hämtar sin hund men här är det viktigt att se till att allting går rätt till. Fixa ett skriftligt köpeavtal. Kräv en valpbesiktning från veterinär. Vaccinationer, avmaskning, id-märkning och ägarregisterring. Kom även ihåg att du absolut inte får hämta valp som är yngre än 8 veckor. Tänk på allt detta när du ska köpa hund.

Försäkring
Du måste fixa en försäkring när du ska köpa hund, annars kan det bli dyrt. Många uppfödare har redan tecknat en försäkring som täcker dolda fel vid försäljning.

Hundtillbehör
Ett bra tips är att vänta med den dyra hundbädden och tillbehören. En valp kommer i många fall tugga sönder dem direkt. Ett bra tips för en valp är att köpa bitringar som du kan kyla i frysen, för att lindra värken ifrån växande tänder.

Allergi
Det är oerhört viktigt att se till att varken du eller någon familjemedlem lider av allergier. Kommer du på detta för sent kommer det att bli jobbigt

För mer information om vad du ska tänka på när du köper hund kan du besöka svenska kennelklubbens hemsida. Här kan du även komma i kontakt med seriösa uppfödare.

Läs även:

10 tidlösa bokklassiker som du bör ha läst

Vad händer i Stockholm? | April 2018

Vem är Elon Musk? | Elon Musks 10 största bedrifter

 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular