DIY,  Renovering,  Steg för steg

DIY billy bokhylla Ikea

Hej fina ni!

Sitter här i solen och njuter av en kopp kaffe och bebis sparkar för fullt i magen. Detta är första dagen på länge som vi bara kan vara utan att behöva jobba och det känns FANTASTISKT! Ca 3 veckor kvar till BF och vi längtar något enormt.

Våra bokhyllor här hemma är helt färdiga och jag ska visa er exakt hur vi byggde dem och målade dem då ni är otroligt många som har frågat om just detta DIY.

Vi använde oss av billy bokhylla från Ikea både l barnrummet och i vardagsrummet.

I vardagsrummet köpte vi 5st billy bokhylla från IKEA som är 40cm breda och 203 höga och dem finns HÄR

I barnrummet så kombinerade vi 2st billy bokhylla som är 40cm bred och 2st billy bokhylla som är 80cm bred för att skapa bäst förvaring.

Ni hittar den som är 40cm bred HÄR

Och den som är 80cm bred HÄR

Först började jag med att placera ut alla hyllor som jag själv ville ha dem efter egen smak.

Efter detta så spacklade jag alla hål och slipade 2 gånger för att få ett extra snyggt resultat. Jag använde mig av detta spackel och denna handslip.

Handslipen köpte jag för endast 279kr och den hittar ni HÄR

Efter detta så grundmålade jag allting 1 gång med Beckers häftgrund. Detta måste man göra så att färgen fäster ordentligt och för att få ett snyggt resultat. Jag köpte all färg och verktyg på Happy Homes.

Jag lät häftgrunden torka i ca ett dygn för att få bästa effekt. Efter detta så målade jag 2 omgångar med en lackfärg från Beckers Mood serie i matt och jag penslade alla hörn och sen använde jag en finroller för att få bästa resultat.

Efter detta kunde vi montera ihop alla hyllor och vi sköt ihop dem med en spikpistol. Vi säkrade också dem genom att sätta dem i väggen så dem inte kan tippa frammåt.

I vardagsrummet så satte vi en täckskiva på var sin sida så vi kunde bygga in det snyggt framför ett element som finns kvar i huset som va svårt att få bort pga placeringen. Man kan säga att bokhyllan har blivit ett modernt elementskydd och den får både luft under och ovanför.

När vi hade skjutit ihop allting och satt alla täcksidor så la vi en tunn fog mellan vägg och Täcksida som jag sedan målade över. Jag spacklade även alla spikhål och målade över dem och sedan va allt KLART!

I barnrummet satte vi fast det likadant fast utan täcksidor. Där valde vi även att sätta skåp på dem bokhyllorna som är 80cm breda och jag hittade en lucka på Ikea som passade som heter Oxberg och den finns HÄR

Jag målade även dessa i samma färg och även där med först 1 lager häftgrund och efter det 2 lager med lackfärg från Beckers mood i matt.

Jag Monterade luckorna och sedan satte jag på guldiga knoppar BAGGANÄS från Ikea för att få det lite extra lyxigt. Ni hittar knopparna HÄR

Efter detta så köpte vi 2 klädstänger och fästen på Jula. Dem fanns inte i mässing så jag fick spraya allting.

Klädstång finns HÄR

Fästen finns HÄR

Sprayburk mässing finns HÄR

Sedan monterade vi allting och då va allt FÄRDIGT!

Vi är så fruktansvärt nöjda med båda bokhyllorna. Den i barnrummet blev helt perfekt med både bokhyllor/ förvaring och klädhängare i en och samma. Bokhyllan i vardagsrummet blev också så himla himla bra! Vad tycker ni?

Färgkoden i barnrummet är :

NCS1902-y42r

Färgkoden i vardagsrummet är:

NCS1502-y50r

Jag har köpt all färg på Happy homes och använt mig av Beckers Mood och är super nöjd! Resultatet blir så fint och snyggt och den täcker enormt bra. Jag har kört allt i ultramatt.

Om ni har några frågor så får ni gärna skicka dm på instagram @interiorbylindawallgren så hjälper jag er! Ha en Trevlig kväll! Nu ska jag försöka dämpa svullnaden på mina fötter!

Kram Linda

11 kommentarer

 • Fanny Sandberg

  Hej!

  Blev så himla inspirerad av ditt inlägg!! Tror du man skulle få plats med en vuxens kläder på hängaren du gjorde i barnrummet??

  kramar
  fanny

  • lindawallgren

   Hej! 🥰

   Tack så hemskt mycket 🥰

   Tror det kan bli lite tight eftersom den är ganska litet djup på den. Men du kanske kan bygga en likadan av pax systemet eller metod systemet som finns i 60 djupa? 🥰

  • lindawallgren

   Tack så jätte mycket! 😍

   Jag spacklade och slipade allting innan jag grundade för att få bästa resultat. Va extremt mycket jobb men så värt det! Det håller än idag 🥰😍

 • AnnaKarin

  Hallå! Såå fina hyllor!! Är på G med att måla Billy och undrar om du inte slipade alls utan bara körde häftgrund och sen färg?

  • lindawallgren

   Hej! 🥰

   Åh vad kul att höra!

   Jag dpacklade och slipade allting först och sedan målade jag med häftgrund och efter det vanlig lackfärg 🙂

   Lycka till 🥰

 • Ronja

  Hej, jag funderar bara hur du fick plats med en 1 meters klädstång när skåpen bara är 80 cm? Har ni kapat de? Jag har tagit full inspiration från dig och står här hemma med färdigspelat skåp och stången i handen 🤔.
  Mvh

  • lindawallgren

   Men åh vad kul att höra 🥰

   Jag kapade dem i rätt längd och sen spraymålade jag dem för att få dem k rätt färg 🥰

  • lindawallgren

   Hej! 🙂

   Jag köpte den på jula och sen sågade jag till den själv och sen Spraymålade jag den för att få dem i rätt färg 🥰

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.