Ingen har väl missat att Sverige har fått sin första tre-stjärniga Michelin restaurang? Men har ni koll på vad det krävs för att bli tilldelad en stjärna i Michelins berömda krogguide? Läs vidare så ska vi berätta:
Michelins krogguide startade som ett PR-trick ifrån däcktillverkaren Michelin för att öka biintresset i Frankrike. I början av 1900-talet kom det första exemplaret av Michelins guide till landets alla vägkrogar. Baktanken var primärt att sälja fler däck och de visste då verkligen inte att de skulle bli världens mest inflytelserika restaurangrecensent. Guiden blev snabbt populär och utökades snabbt till ett flertal grannländer. Det var dock inte förens 1926 som de började poängsätta restauranger. Tidigare kunde man endast få en stjärna men nu började Michelin även att gradera restauranger utifrån följande kriterier:
- En stjärna: restaurangen är värd ett besök
- Två stjärnor: restaurangen är värd en omväg
- Tre stjärnor: restaurangen är värd en resa i sig
Stjärnorna utdelas av ”Michelins inspektörer”, dessa är människor som företaget skickar ut över hela världen och de lägger väldigt stor vikt till att deras besök ska vara helt och hållet anonymt. Michelin ger även ut ”rising stars”, alltså att en restaurang har potential att nå en stjärna i handboken. Michelin har benämnt att inte lista de restauranger som ”inte är värda ett besök” i sin handbok.
Sedan 1955 har guiden kommit att innefatta restauranger som erbjuder exceptionell mat till rimliga priser. Denna sektion i handboken har kommit att benämnas som ”Bib Gourmand”. Prisnivån som restaurangerna får ligga på benämns efter den lokala valutanivån.
På senare år har guiden utvecklats ytterligare. Ifrån 2014 har guiden kommit att ha en separat lista för så kallade gastropubar i Irland, det vill säga pubar som inte har mat utan dryck i fokus (men som fortfarande serverar mat). Sedan 2016 har guiden även kommit att lista exceptionell street-food för vissa länder i Sydostasien.
Guide Michelin har även så kallad ”fork and spoon” utnämning. Denna hänvisar till restaurangens helhetsintryck i form bekvämlighet och trivsel. Denna betygskala sträcker sig ifrån 1 till 5, där ett är en ”trivsam restaurang” och fem är en ”lyxig restaurang”.
Utöver detta har Michelin dessutom tre ytterliggare symboler som restauranger kan få. Dessa är:
- Coins – coins sätts baserat på prisnivån.
- Röd/svart – bestäms utifrån om restaurangen har en intressant eller enastående utsikt.
- Grapes, ett sake set eller ett cocktail-glass – denna symbol kan en restaurang få om de har bra vin, sake eller cocktails.
Läs även:
[…] Se även: Så fungerar Michelin-guiden […]