Odla läkeväxter i din trädgård
Den här texten är sponsrad av landgarden.se
Trädgårdsintresset växer och allt fler upptäcker att egenodlade grönsaker alltid smakar bäst. Odla eget och kom igång med ditt eget trädgårdsland. Lär dig om sådd, plantering och skötsel.
Trädgården har varit i hälsans tjänst genom många århundraden. Många av de ämnen som finns i vilda och odlade växter används för framtagning av mediciner.
Ett exempel är salicin i pilträd, som i kroppen omvandlas till ren salicylsyra med liknande effekt som värktabletter med acetylsalicylsyra. Odlingslådor är ett fantastiskt sätt att odla dina egna läkeväxter, grönsaker, blommor och annat på.
Föreställ dig läkeväxter i din egen trädgård odlade av dig i dina egna odlingslådor:
- Citronmeliss
Bra mot huvudvärk och kan även lindra herpesblåsor. Användning: Torka bladen till ett litet lager. Vid lätt oro och nervösa magbesvär drick te på citronmeliss.Vid herpesblåsor, prova att göra en infusion att badda med eller skölja munnen med.
- Timjan
Spara och torka timjan och du kan göra slemlösande och hostdämpande te under vintern. Användning: Torka ett lager av timjan.Gör ett te för att dricka tre gånger om dagen i två veckor vid rethosta, slem och luftvägsproblem.
- Lavendel
De eteriska oljorna i lavendel kan lindra eksem, mindre sår och brännskador. Användning: Torka ett lager lavendel. Gör en infusion att badda irriterad hud och lättare sår och brännskador med. Lindrar och stöttar hudens egen läkning.
- Mattram
Kan vara bra att ta vid huvudvärk eller migrän attack. Användning: Torka mattram så att du har ett litet lager.Gör ”akut-te” vid första känning av huvudvärk eller migrän. Drick 2-3 koppar inom en timme för att häva anfallet.
- Oregano
Rik på ämnen som kan motverka bakterietillväxt i tandköttet.Användning: Torka ett rejält lager av oregano. Gör en infusion att gurgla och badda tandköttet med, för att motverkar bakterier och inflammation. Extra tips: Använd den avskalade, hårda oregano kvisten som tandpetare, för extra antiseptisk effekt.
Användning av odlingslådor
Det finns en hel del olika typer av odlingslådor på marknaden, men de flesta kan grovt indelas i två kategorier – trailer och kassar. Trailer är de traditionella lådorna med ben och kassar är, som namnet antyder, lådor gjorda av kartong eller plast. Båda typerna har sina för- och nackdelar.
Trailer är oftast lite dyrare, men de är också mer hållbara och stadiga. Kassar däremot är något billigare, men de måste bytas ut oftare. När du väljer odlingslådor ska du tänka på hur mycket du vill lägga pengar på ditt projekt, hur stora dina plantor kommer att bli och hur ofta du tänker byta ut odlingslådorna.