onsdag, juni 7, 2023
HomeOkategoriseradeOtraditionella marknadsföringsmetoder – hur marknadsför jag mina produkter?

Otraditionella marknadsföringsmetoder – hur marknadsför jag mina produkter?

Artikeln är sponsrad av Onlineprinters

Otraditionella marknadsföringsmetoder – hur marknadsför jag mina produkter?

I kristider behövs idérikedom och kreativitet. Detta är särskilt viktigt när det gäller marknadsföring. Coronakrisen gör det inte bara svårare att förse konsumenter med produkter och tjänster – emellanåt är också möjligheterna att göra reklam begränsade.

Av den anledningen måste de egenföretagare som håller på med marknadsföring i kristider tänka om.

Det finns många som behöver nya reklamkoncept och -strategier. Vi tipsar om hur du kan anpassa dina marknadsföringsmetoder till rådande förhållanden och på så sätt komma starkare ut ur krisen.

Tips nr 1: Välj en tydlig och begränsad målgrupp och anpassa dina reklammetoder

I osäkra tider är det oerhört viktigt att dra ner på kostnaderna. När det gäller marknadsföring kan du till exempel göra det genom att begränsa dina reklamstrategier. Före krisen ville du kanske rikta dig till en så stor grupp olika människor som möjligt, men det är mer meningsfullt att fokusera på en mindre grupp som är mer öppen för det som du erbjuder.

Anpassa dina reklamstrategier både online och offline så att de passar din målgrupp.

Tips nr 2: Flygblad – en meningsfull reklammetod offline

En beprövad reklammetod offline är flygblad och broschyrer. Om du använder dig av sådana kan du nå ut till potentiella kunder genom direktreklam i brevlådan.

Flygbladet bör dock se tilltalande ut och vara märkt med din logotyp. Det kan till exempel förses med en iögonfallande relieffärg eller ett UV-lack.

I det här sammanhanget är det är också meningsfullt att ta reda på vilken demografi orterna har som du tänker göra reklam i. Det kan hända att du inte uppnår ditt mål om du delar ut flygblad i bostadsområden där det mest bor äldre människor som inte har något med din målgrupp att göra. Istället kan du begränsa dig till bostadsområden där studerande och familjer bor.

Tips nr 3: Marknadsföring via influencers som onlinestrategi

Onlinereklam blir allt viktigare, särskilt i kristider. Eftersom människor i nuläget inte lämnar sina hem så ofta blir följden att de istället tillbringar mer tid i den digitala världen. Desto fler blir möjligheterna att vinna kunder genom marknadsföring online.

Du kan till exempel göra detta genom att skriva avtal med kända influencers. De har vanligtvis en viss räckvidd på plattformar som Facebook och Instagram. Faktum är att hundratals, tusentals eller till och med hundratusentals personer följer respektive persons inlägg dagligen. Det kan du dra nytta av. En influencer som regelbundet gör videor kan till exempel nämna din produkt i en av dessa. På detta sätt får du ett stort antal potentiella nya kunder.

Återigen gäller följande: Begränsa målgruppen och välj rätt influencer.

Tips nr 4: Bannerannonsering – en beprövad metod

Bannerannonsering tjänar främst till att:

  • Presentera specialerbjudanden på din webbsida
  • Marknadsföra din webbsida på andra webbplatser

Bannerreklam är en av de äldsta reklamformerna på internet och är fortfarande en viktig metod. Reklambanner visas i kanten av webbplatser och drar besökarnas uppmärksamhet till sig genom uppseendeväckande färger eller reklamparoller. Om du placerar dina reklambanners strategiskt på vissa sidor kan du på så vis locka kundernas intresse. Reklambanners är praktiskt taget onlinemotsvarigheten till reklamaffischer och fungerar ungefär lika effektivt.

Tips nr 5: Gerillamarknadsföring

Gerillamarknadsföring avser okonventionella marknadsföringskampanjer som får stor effekt med små medel. Vanligtvis spelar en viss wow-effekt en roll. Företag lockar alltså potentiella kunders uppmärksamhet genom att oväntat konfrontera dem med reklam, vanligtvis i situationer där de inte förväntar sig det.

Exempelvis har hushållsrullemärket ”Bounty” nyligen haft gerillamarknadsföring:

Då placerade företaget jättestora ”fikarester” på gatorna i New York för att demonstrera hushållsrullens sugkraft. Exempelvis var det en enormt stor, vält kaffemugg och en stor smältande glass som visades.

Sådana metoder har fördelen att de, till skillnad från konventionella reklammetoder, inte verkar direkt störande på konsumenten. De drar till sig konsumentens uppmärksamhet utan att ansätta honom/henne. Följden blir att personen inte irriterar sig på reklamen och klickar bort den.

Även i kristider är det oerhört viktigt att finnas närvarande för kunder och konsumenter. Detta kan vara svårt när företag behöver minimera sina utgifter för att överleva. Marknadsföringssektorn är emellertid avgörande för att överleva. Endast genom riktad marknadsföring kommer gamla och nya kunder ihåg dig och följaktligen förnyar de affärsrelationerna så snart krisen är över. Om du vill spara bör du tänka mer än en gång på om besparingarna också påverkar marknadsföringssektorn.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular