onsdag, september 27, 2023
HomeTips & TricksRolig FaktaTips till dig som vill plugga ekonomi

Tips till dig som vill plugga ekonomi

Tips till dig som vill plugga ekonomi

Detta inlägg är sponsrat av BLInfo

Tänkte du plugga ekonomi? Vad kul! Här har vi sammanställt en del tips och frågor som du bör ställa dig själv innan du påbörjar din utbildning:

Plugga ekonomi vid universitet eller på en YH utbildning?

Om du ska plugga till ekonom kan du välja mellan att plugga på ett universitet eller en YH utbildning, alltså en så kallad yrkesförberedande högskola. Vad är då skillnaden? Den största skillnaden mellan dessa två är att en universitetsutbildning inom ekonomi är mer generell än en YH utbildning. Ekonomutbildningarna på Yrkeshögskolorna är ofta inriktade på mera specifika saker som löneadministration eller redovisning medan om du läser en kandidatutbildning i ekonomi får du läsa lite statistik, redovisning, nationalekonomi, marknadsföring, mm. YH utbildningarna är därför oftast kortare och är förmodligen ett bättre alternativ om du snabbt vill få ett jobb. En kandidat i ekonomi på universitet är oftast tre år och kan anses som en bredare grund att stå på i din karriär.

Ett annat alternativ som inte kräver en lika stor tidsinvestering som en YH utbildning eller ekonomi kandidat är att ta en ekonomikurs på Björn Lunden Information.

Lär dig Excel!

Alla ekonomiavdelningar i hela världen använder sig av Excel (om de inte sitter med penna och papper fortfarande). Det första du bör göra innan du börjar plugga ekonomi är därför att lära dig grunderna i Excel. Många tycker att Excel känns gammalt och trist men sanningen är att även om det har funnits länge så har det gjorts ständiga uppdateringar och Excel är fortfarande ett av världens mest kraftfulla datahanteringsprogram. Att lära dig grunderna i Excel kommer dessutom att spara dig mängder av manuellt arbete, vare sig du fortfarande pluggar eller har börjat arbeta. Om det känns abstrakt att lära dig grunderna i Excel så kan du börja med följande grundfunktioner:

  • Vlookup
  • Pivottabeller
  • Om funktion

Detta är tre saker som du garanterat kommer att få användning om du kommer arbeta med siffror i yrkeslivet!

Till dig som ska plugga ekonomi på universitet:

Ett kandidatprogram i ekonomi på ett universitet är en väldigt generell utbildning och innebär ofta att du inte alls i slutändan arbetar som ekonom i klassisk bemärkelse. Programmet är oftast uppbyggt så att du börjar att läsa ett antal grundkurser som innefattar juridik, nationalekonomi, statistik och företagsekonomi. När du har läst klart detta “baspaket” av kurser får du välja att specialisera dig inom någon av dessa ämnen. Den mest klassiska inriktningen om du vill arbeta som ekonomiresurs är förmodligen företagsekonomi där du bland annat läser redovisning men även saker som marknadsföring. Nationalekonomi och statistik är mer inriktade på datahantering och är förmodligen ett bättre val om du vill arbeta på ett forskningsbaserat institut(typ Riksbanken eller konjunkturinstitutet) eller på Wall Street.

Ha det så kul med ekonomi pluggandet!

Tyckte du om detta inlägg? Då kanske du även skulle vara intresserad av:

Hur skriver man ett CV som sticker ut från mängden?

Festtips | enkla tips som gör kvällen oförglömlig

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular