onsdag, juni 7, 2023
HomeTips & TricksPromising young woman 2020 | Recension

Promising young woman 2020 | Recension

Promising young woman | Recension

Promising young woman är en spännande thriller hämnd film i MeToo-anda där huvudpersonen visar att när samhället inte erbjuder upprättelse så får man ta saken i egna händer. En personlig och känslosam tolkning av att hämnas på ”trevliga” män som utnyttjar försvarslösa kvinnor. Bered dig på en riktig provokativ feministisk revansch historia!

Hämnden är ljuv

Promising young woman är en spännande thriller hämnd film med skådespelaren Carey Mulligan som spelar huvudpersonen ”Cassie”. Det hela börjar med att Cassie sitter redlöst berusad, nästan medvetslös i en stor röd sammetssoffa på krogen när en ”trevlig” man kommer fram för att hjälpa henne hem. Lite gulligt tycker man, men när de ”råkar” svänga förbi hans lägenhet med taxin så föreslår han istället att de ska gå upp till hans lägenhet och fortsätta kvällen.

Det roliga med det hela är att Cassie bara spelar berusad. Man får följa hennes mönster där hon låtsas vara berusad och följa med olika ”trevliga” och ”hjälpsamma” män hem efter krogen. När dom närmar sig den ”redlöst berusade” Cassie får hon dom att se sina moraliska brister. Visst kan man som kvinna känna igen sig lite i det hela…

Viktigt budskap

Cassie är 30 år, bor hemma hos sina föräldrar och jobbar på ett fik. Hon har inga ambitioner och festar för mycket. Men för några år sen hade hon en lysande karriär som doktor framför sig. Vad hände? Det vet man inte till en början, bara att hennes vän Nina har råkat ut för någon typ av trauma när dom var yngre. Längre fram får man veta vad som hände och varför Cassie inte kan gå vidare i livet.

En underhållande film med tänkvärda och faktiskt väldigt känslomässiga inslag. Ett viktigt MeToo-budskap svävar över filmen där exempel på unga män slipper undan straff för sexuella brott bara för att de har en så fin framtid framför sig. Män som lämnar ett offer med trauman för livet.

Promising young woman är enligt mig sevärd både för att det är mycket ”girl power” i den och för att den är rolig, spännande och känslosam på samma gång!

Svensk biopremiär den 17 April 2020.
Längd: 1 timme och 54 minuter.

Se trailern här:

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular