söndag, september 24, 2023
HomeSkönhetKostProteinpulver | Därför är det inte bra för dig

Proteinpulver | Därför är det inte bra för dig

Drar du i dig en proteinshake efter gymmet och känner dig som hälsan själv? Tänk efter en gång till. Inspoguide har sammanställt vad en överdriven konsumtion av proteinpulver kommer att göra med din kropp:

Njurskador
Hög proteinkonsumtion kan ha dåliga effekter för njurarna. När du äter protein frigörs kväve i blodet, som sedan renas av njurarna och frigörs med urinen. Det vill säga, om du häver i dig proteinpulver kommer dina njurar att behöva arbeta väldigt hårt. Detta kan på lång sikt få dem att paja.

Törst
Som vi diskuterade tidigare leder en överdriven proteinkonsumtion till förhöjda kvävehalter i blodet. Det kommer alltså att krävas mycket vätska för att rena blodet vilket kommer att göra dig törstig.

Illamående
För mycket proteinpulver rubbar enzymer som sköter din matsmältning. Detta kan göra dig illamående

Sötningsmedel
De flesta proteintillskott innehåller sötningsmedel. Trots att det inte råder någon direkt konsensus om hälsoeffekterna av sötningsmedel så finns det många studier som visar på att sötningsmedel inte är bra för dig. Dessutom finns det få långtidsstudier på effekterna av sötningsmedel.

Matsmältningsproblem
Om du byter ut en alltför stor del av din kost mot proteintillskott kommer du inte att få i dig tillräckligt med fibrer. Detta kan leda till matsmältningsproblem som förstoppning och diverticulitis. Du kan även få ett dåligt näringsupptag Tänk alltså på att proteinpulver och andra tillskott ska ses som ett tillägg till din diet och inte ersätta den.

Laktoskänslig
Många proteinpulver innehåller höga laktoshalter. Detta är alltså inte bra om du är känslig mot mjölk. Om så är fallet, se till att välja ett proteinpulver som är mjölkfritt.

Vi vill även tillägga att användning av proteinpulver inte bara behöver vara dåligt för dig. I en studie som publicerades av Diabetes/Metabolismforsknings institutet år 2010 visade det sig att överviktiga som försökte gå ned i vikt fick bättre resultat när de använde proteintillskott. Vid användning av proteinpulver råder vi er att använda produkter som har naturliga ingredienser med mycket mineraler och vitaminer.

Läs även: 15 proteinrika vegetariska livsmedel           Smoothie recept med nyttigt innehåll

 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular