onsdag, juni 7, 2023
HomeOkategoriseradeSaker du inte bör missa i Barcelona

Saker du inte bör missa i Barcelona

Inlägg i samarbete med MB Pejo Medija

Saker du inte bör missa i Barcelona

Få europeiska destinationer är lika populära som den katalanska huvudstaden Barcelona. År 2017 härbärgerade staden 9 miljoner besökare, vilket gör Katalonien till en av Spaniens mest besökta regioner. Den som redan semestrat här är knappast överraskad. Staden stoltserar med en oslagbar kombination av sol och bad, sofistikerat stadsliv, förstklassig shopping, spännande gastronomi och internationellt erkänd arkitektur. Att en flygresa till Barcelona dessutom är en relativt tidseffektiv och billig affär (i vart fall inom Europa) ökar på pluspoängen. I den här artikeln tipsar vi om hur du bäst tillbringar dina dagar i denna katalanska pärla – oavsett om du är en förstagångsbesökare eller en återvändande Barcelonafantast.

Barcelonas stadskärna är belägen mellan två dynamiska poler – stranden och havet till söder och de majestätiska bergen i norr. Ett myller av charmiga stadsdelar med kullerstensgator och trånga skuggiga gränder gömmer sig däremellan.

Soldyrkaren beger sig förslagsvis direkt till den lokala stranden Barceloneta (hit finns bra metroförbindelser via den gula linjen) som ligger endast ett stenkast från centrum. Ett behagligt klimat året om, och en medeltemperatur som överstiger 20 grader maj till oktober gör ett dopp i havet på Barceloneta till ett givet stopp.

En rad olika alternativ för mat och dryck finns i området. Är du ute efter något snabbt och enkelt rekommenderas en av många säsongsöppna strandbarer på strandpromenaden – på spanska benämnda chiringuitos. Ett annat tips är den populära hamburgerrestaurangen Maka Maka (Passeig de Joan de Borbó, 76) som rankar högt på Tripadvisor, bjuder på uppsluppen miljö, instagramvänlig dekor och goda prisvärda burgare. Den som vill punga ut lite mer för en lyxig skaldjurspaella serverat på vita linnedukar med tillhörande havsutsikt kan istället bege sig till exklusiva Pez Vela (Passeig del Mare Nostrum, 19-21) som ligger nedanför det femstjärniga lyxhotellet W.

Den uppmärksamma noterar snabbt att den katalanska tidsrytmen skiljer sig något från den nordiska. Det är inte helt ovanligt att lunch intas runt 15 (inte minst då det under sommarmånaderna vore alldeles för varmt för något annat) och att middagsbokningar förläggs till efter 22-tiden. Den som är sugen på shopping efter en lång dag på stranden har därmed hela eftermiddagen och kvällen på sig. De flesta affärer i Barcelona håller, med svenska mått mätt, öppet sent och peakar i flanörer mellan 20-21. I närheten av det kända torget Plaça Catalunya hittar du de flesta större klädkedjor som Zara, H&M och Desigual. Är du ute efter mer exklusiv shopping huserar märken som Valentino, Chanel och Michael Kors i pampiga lokaler på Paseig de Gracia – en av Barcelonas mest anrika och största avenyer, beläget i det område som kallas Eixample.

På Paseig de Gracia finner du även ett av den kända katalanska arkitekten Antoni Gaudís mästerverk Casa Battló (Paseig de Gracia 43). Huset byggdes mellan 1904 och 1906 som privat bostad till en välbärgad aristokrat och hans familj. Byggnadens fasad kännetecknas av Gaudís karaktäristiska stil med starka färger och kurvade linjer. Dess insida har återställts till sitt ursprungliga skick och ser numera ut precis som det gjorde när den borgerliga familjen bodde där. Sedan 2002 är Casa Battló öppet för allmänheten och ett välbesökt museum (förbered dig dock på kötider på minst en timme året om) och finns dessutom med på UNESCO:s världsarvslista.

Barcelona är en stad som är i konstant liv och rörelse och bjuder på ett svårslaget nattliv som pulserar sju dagar i veckan för den som vill och orkar. För barhäng och mingel rekommenderas det mysiga och pittoreska området Borne. Den som vill dansa sig svettig tillsammans med hundratals, ibland tusentals andra kan bege sig till kända klubbar som Opium och Pacha där bland annat världsartister och DJ:s som Avicii, Oliver Heldens och David Guetta spelat.

Barcelona fortsätter dessutom att stå värd för en rad internationellt erkända tillställningar. Varje år i juli hålls musikfestivalen Sónar, som i år skröt med hela 126 000 besökare, här. På Casino Barcelona hålls den European Poker Tour mellan den 21 augusti och 2 september 2018. Världens alla tech-tokiga lockas årligen till välbesökta mobilmässan Mobile World Congress för att nätverka och upptäcka det senaste inom mobilindustrin.

Direktflyg mellan Stockholm och Barcelona går dagligen för den som är sugen att upptäcka staden med vår guide i högsta hugg – trevlig resa!

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular