Senaste skönhetstrenden: Probiotisk hudvård

0
179

Detta är reklam för Stockholm Beauty Week, Stockholms roligaste skönhets- och livsstilsmässa på Musikaliska 13-15 Maj.

Senaste skönhetstrenden: Probiotisk hudvård

Inspoguide möter Christopher Genberg, ansiktet utåt i Sverige för hudvårdsföretaget Esse Skincare, världens första probiotiska hudvårdsföretag.

Christopher, en stark trend inom kost och hälsa är probiotisk mat och hudvård, vad betyder probiotiskt och varför skulle det vara bra?- Definitionen av Probiotika är goda bakterier. Det finns flera olika sorters Probiotika men vad de alla har gemensamt är att de är positiva för oss människor. Ny forskning har visat att det viktigaste för vår hudhälsa inte främst är våra hudceller (som vi länge trott) utan de mikrober som bor på och i vår hud. Mikrober är ett samlingsnamn för bakterier, virus, svampar etc. Mångfalden av dessa mikrober avgör hur bra eller dåligt vår hud mår. Det är därför oerhört viktigt att de hudvårdsprodukter som vi använder tar hand om hudens mångfald av mikrober. Probiotika och Prebiotika (mat för goda bakterier) gynnar mångfalden och motverkar att en bakterieart tar över.

Christopher Genberg, ansiktet utåt i Sverige för hudvårdsföretaget Esse Skincare.

Vad skiljer sig de goda bakterierna inom hudvård med de inom mat – yoghurt, kimchi, kombucha, inlagd mat och dess egenskaper som ska vara bra för tarmen, finns det kopplingar?
– Det är en väsentlig skillnad mellan de stammar av Probiotika som vi behöver i tarmen och de stammar som vi behöver på och i huden. Det fungerar därför inte att t.ex. applicera yoghurt i ansiktet för att uppnå ett högt resultat .

Kan huden tillvara de goda bakterierna från Esses produkter såsom när vi äter eller dricker, och hur?
– Huden är ett fantastiskt smart organ och när Probiotikan möter huden så börjar dessa att kommunicera med hudcellerna. Detta leder b.la. till att hudcellerna ökar sin produktion av hyaluronsyra (som är fantastiskt för att återfukta huden), T-Junctions (limmet som håller samman cellerna) samt Anti-Mikrobiella Peptider (hudens soldater som b.la. attackerar onda bakterier). Probiotikan bidrar även till ett ökat skydd så att inte onda bakterier kan ”docka” på huden.

Jag har själv provat Esses produkter, serumet och nattcremen, framförallt serumet är väldigt effektiv. På vilket sätt kan probiotisk hudvård  vara effektiv / antiage?
– Vi vet idag att om vi lyckas applicera Probiotika på hudcellerna så kommer detta att leda till en ökad produktion av Hyaluronsyra (återfuktande ämne), T-Junctions (limmet som håller samman cellerna) och Anti-mikrobiella Peptider (soldaterna som vaktar huden). Denna ökade halt av ämnen bidrar till en ökad fuktfaktor i huden samt att huden inte lika enkelt ”släpper ut” fukt genom hudcellerna. Dessa resulterar i sin tur till att rynkor och linjer minimeras.

Är det något man bör tänka på, komplettera med i kosten om man börjat använda probiotiska produkter och Esse? Vi rekommenderar alltid att man äter invärtes probiotika för att optimera hela kroppens bakterieflora. Invärtes Probiotika ökar även resultatet av våra produkter.

Esse är ju även ekologiskt certifierad. Vad innebär det? Hur stor procent är ekologiskt av innehållet?
– Vi är ekologiskt certifierade av Ecocert France. Ecocert kräver procentuella ekologiska minimimängder och förbjuder ingredienser som de anser vara osäkra och/eller inte vara hållbara. De utför även besök på vår fabrik och reviderar tillverkningsprocesserna, De kräver också full spårbarhet av råmaterialet. Ecocert reglerar förpackningarna som vi använder. De kontrollerar  att materialet vi använder är säkert för konsumenten och inte ”läcker in” i produkterna över tid. De kontrollerar även återvinningsbarheten av förpackningsmaterialet.

Ni tävlar ju i Organic Beauty Awards, hur tror du Esse ligger till här, har ni en fördel här att ni även är probiotiska?
– Det finns flera bra ekologiska hudvårdsmärken i Sverige men vi hoppas givetvis på att vi vinner. Probiotikan ger oss självklart en fördel när det kommer till att ge resultat.

Hur ser du själv på naturligt vs ekologiskt och de märkningar som finns?
Det finns idag väldigt många hudvårdsmärken som utger sig för att vara naturliga och ekologiska. Detta är givetvis bra och jag uppmuntrar alla hudvårdsmärken att skapa fler naturliga produkter. Personligen så har jag dock aldrig främst velat marknadsföra Esse som ett ekologiskt eller naturligt hudvårdsmärke. Vi är ett Resultatinriktat Probiotiskt Hudvårdsmärke som även är ekologiskt, naturligt, vegan-märkt, rättvisemärkt och ej testat på djur. Min uppfattning är att majoriteten av de kvinnor och män som använder hudvård främst vill ha resultat. Allt annat är enbart ett plus i kanten. Mitt och vårt mål har därför alltid varit att skapa extremt resultatinriktade produkter som samtidigt är etiskt korrekta. Vi studerar hudens evolution och om man tänker på det så är inte vår hud gjord för att hantera olika syntetiska ingredienser. Detta är det huvudsakliga anledningen till varför vi använder oss av naturliga och ekologiska ingredienser (i kombination med Probiotikan och Prebiotikan).

Vad är nästa steg för Esse och för dig inom Esse?
– Jag har sedan den 1 Mars i år fått möjligheten att bli Europaansvarig för Esse. Vi kommer inom det närmsta året att lansera Esse på flera nya europeiska marknader. Samtidigt så fortsätter vår svenska resa mot att bli Sveriges största professionella hudvårdsmärke inom 2 år. Detta kommer vi att lyckas med!

Vad kommer ni kunna erbjuda på Stockholm Beauty Week?
– Vi kommer att ha flera fina erbjudanden under mässan. Förutom detta så kommer vi även att presentera ett flertal olika nyheter. Besök gärna vår monter. Ni kommer inte att ångra er!

Tack vi ses 13-15 maj på Beauty Week!

Mer info: https://www.esseskincare.com/sv/
www.organicbeautyawards.se
www.stockholmbeautyweek.se

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here