söndag, september 24, 2023
HomeHälsaStress symptom | Här är kroppens varningssignaler

Stress symptom | Här är kroppens varningssignaler

Stress symptom | Här är kroppens varningssignaler

Har du varit stressad länge? Det finns en hel del symptom på att stressen har gått för långt, och dessa ska ses som starka varningssignaler. De kan delas upp i fysisk respektive psykisk stress.

Fysisk stress

Fysisk stress innefattar hjärtklappningar, magbesvär, värk runt hjärtat, yrsel och andningssvårigheter. Den brukar delas upp i akut respektive långvarig stress.

– Akut stress
Den akuta stressen är inte farlig i sig utan är ofta nödvändigt för människans överlevnad för stunden. Det som är bra med denna typ av stress är att stresshormonerna går tillbaka genom stimulering av lugnande hormoner. Dessa säger till kroppen att faran nu är över och att kroppen kan återgå till en normal nivå av stresshormoner utan särskilda hälsorisker.

– Långvarig stress
När man lider av långvarig negativ stress har produktionen av lugnande hormoner försämras och kroppen får allt svårare att återhämta sig. Nervsystemet är överansträngt vilket gör att enorma mängder stresshormon stannar kvar. Långvarig stress sliter mycket på kroppen och kan leda till sjukdomar och dålig hälsa.

Psykisk stress

Psykisk stress innebär irritation, oro, rastlöshet, trötthet, koncentrationssvårigheter, apati, minnesluckor och ångest. Den brukar delas upp i A- respektive D-beteende där båda sedda beteenden går ut på att hantera en känsla av otillräcklighet.

– Typ A-beteende
Personer med Typ A-beteende känner behov av att alltid vara bäst. A-personer känner sig aktiva, tidspressade, ledsna, energiska och kritiska mot andra. De skyller ifrån sig på andra människor och är väldigt tävlingsinriktade. En person med A-beteende lider av ”bråttom sjuka” med tempoökningar och mångsyssleri. Man har behov av att åstadkomma mer än vad man klarar av och delta i fler aktiviteter än man egentligen hinner med. Den typen av tävlingsinstinkt är svår att reglera vilket gör att man till och med tävlar med sin familj, barn, vänner eller arbetskamrater.

– Typ D-beteende
Personer med Typ D-beteende har en livsposition där man känner sig besegrad och har en mycket negativ inställning till livet. De stänger in sig och känner inget hopp av att minska påfrestningarna. En person med D-beteende är uppgiven, passiv, tillbakadragen, orolig, nedstämd, trött, utmattad, kritisk mot sig själv och undfallen.

Läs även:
15 proteinrika vegetariska livsmedel
Hur blir du av med acneärr? 7 metoder som verkligen fungerar

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular