onsdag, juni 7, 2023
HomeTips & TricksFilm & MusikSommarfilmer | 7 svenska och 7 amerikanska sommarfilmer

Sommarfilmer | 7 svenska och 7 amerikanska sommarfilmer

Letar du efter den där ultimata sommarkänslan? Inspoguide har listat 7 stycken amerikanska och 7 stycken svenska sommarfilmer som garanterat kommer att ge dig denna:

Amerikanska sommarfilmer

 

 1. Sommarfilmer – Huckleberry Finns äventyr (1993)

Det är ingen slump att den här filmen hamnar först i listan, Huckleberry Finns äventyr är nämligen det ultimata sommar äventyret. Att vara på rymmen på en flotte längs en flod. Detta är något som stått på min bucket list ända sen jag först läste boken när jag var elva. Se Elijah Wood i denna äventyrsfyllda familjefilm ifrån 1993.

 1. Sommarfilmer – The Cure (1995)

The Cure är en film som går i Huckleberry Finns fotspår, den svenska titeln är en oförglömlig sommar. The Cure handlar om den lille grabben Dexter som är HIV-positiv efter en misslyckad blodtransfusion. Tillsammans med den emotionellt försummade grabben Erik beger dig sig på en oförglömlig flottetur för att hitta botemedlet.

 1. Sommarfilmer – The way, way back (2013)

Detta är en personlig favorit. Vi får följa fjortonåriga Duncan som tillsammans med sin mamma och hennes nya kille (Steve Carell) ska spendera sommaren vid deras sommarhus. Steve Carell gör dock livet svårt för Duncan men han finner räddning i sin nyfunne vän Owen (Sam Rockwell) som han hittar på staden vattenpark. Denna film tar sin styrka i hur en ung man hittar en manlig förebild.

 1. Sommarfilmer – Call me by your name (2017)

Detta är filmen som får dig att vilja vrida tillbaka klockan till 1983, flytta till Italien, köpa alldeles för korta shorts och ifrågasätta din sexualitet. 17-årige Elio spenderar livets glada dagar tillsammans med sin superintellektuella italienska familj. Han får sig dock en tankeställare när hans far anställer en ung amerikansk forskningsassistent. Den här filmen har allt och med det menar jag; Förbjuden kärlek, tillåten kärlek, en visuell italiensk landsbygd, skrynkliga gubbar och en törstande sensualitet.

 1. Sommarfilmer – Stand by me (1986)

Än så länge ser ni en röd tråd i den här listan, det vill säga coming of age filmer där unga människor beger sig ut på ett äventyr för att finna sig själva. Stand by me är inget undantag. Filmen är baserad på Stephen Kings The Body och här får vi följa fyra unga grabbar i en amerikansk småstad, det är 50-tal och allt som hör därtill. När vi kommer in i storyn har nyheten om at en pojke har försvunnit längs järnvägen nått staden. Pojkarna bestämmer sig för att bege sig ut och leta efter honom och vi för följa med dem på ett äventyr som gör Boyz2Men.

 1. Sommarfilmer – Hajen (1975)

En sommarklassiker som inte behöver någon länge introduktion. Kan däremot säga att sommarkänslan som återfinns i klassiska Hajen är svårslagen och det var för övrigt denna film som startade hajpen med sommar-block-busters.

 1. Sommarfilmer – Do the right thing (1989)

Spike Lees svårslagna komedi/drama handlar om århundrades varmaste dag i New York där vi får följa en rad incidenter som fick staden att blomma ut i en så kallad city riot.

 

Svenska sommarfilmer

 

 1. Svenska Sommarfilmer – Änglagård (1992)

Say no more. Detta är den ultimata svenska sommarfilmen. Colin Nutley, Helen Bergström, Sven Wollter och Richard Wolff.

 1. Svenska Sommarfilmer – Den bästa sommaren (2000)

Kjell Bergqvist lever ett ensamt liv på vischan. Han är sur, bitter och har ett hjärta av guld. Hela hans tillvaro vänds dock upp och ned när han tar sig an två stycken föräldralösa ungdomar.

 1. Svenska Sommarfilmer – Sunes sommar (1993)

En film som jag inleder varje sommar med att se. Skulle säga att det är svårt att göra en mer träffsäker skildring av sommarSverige än Peter Haber på husvagnssemester.

 1. Svenska Sommarfilmer – Himlen är oskyldigt blå (2010)

Ett klassiskt sommarjobb är att säsonga i skärgården. I denna film får vi följa Martin (Bill Skarsgård) som har just ett sådant sommarjobb. Intet ont anade blir hand indragen i en av Sveriges genom tiderna största drogligor.

 1. Svenska Sommarfilmer – Känn ingen sorg (2013)

Finns det någon som kan uttrycka sommarkänslan bättre en Håkan Hellström? Denna fantastiska film ifrån 2013 har tolkat flera av hans låtar och resultatet är en härlig sommarfilm.

 1. Svenska Sommarfilmer – Stockholm Boogie (2005)

Varje gång som jag ska bege mig ut i sommarnatten laddar jag med Stockholm Boogie. Den här filmen illustrerar verkligen den där perfekta utekvällen, det vill säga kärlek, passion, nattbad, en arg göteborgare, Hoffmaestro och framförallt: Sommar Stockholm.

7.  Svenska Sommarfilmer –  Rapport Till Himlen (1991)

Detta är egentligen en gammal miniserie ifrån 90-talet men sommarkänslan är så påtaglig att den får en given plats på listan. Egentligen är detta en svensk version av filmen Ghost (Patrick Swayse), se den ni kommer inte bli besvikna.

Sugen på en riktigt läskig film?

Se även:

10 tidlösa bokklassiker som du bör ha läst

7 Riktigt roliga filmer som kommer få dig att skratta

Poké Bowl Stockholm | Här är stans bästa Poké Bowls

Coola Barer i Stockholm | 8 Riktigt unika drinkställen i Stockholm

Frukost i Stockholm | Inspoguides stora Frukostguide

7 Övergivna platser i Stockholm

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular