onsdag, juni 7, 2023
HomeOkategoriseradeTandblekning – hur gör man det hemma?

Tandblekning – hur gör man det hemma?

Artikel i samarbete med tandblekningbutiken.se

Tandblekning – hur gör man det hemma?

Det är allt fler som vill prova tandblekning hemma. Med åren blir våra tänder oftast allt gulare, och det kan påskyndas av produkter som rödvin och kaffe som populära drycker i de svenska hushållen. För den som inte har lust att gå till tandläkaren för att bleka tänderna kommer här några tankar om hur du kan bleka dina tänder hemma. Om risker och andra saker du bör veta för tandblekningen när du inte gör det hos tandläkaren.

Hur du gör

Tandblekning görs genom att applicera blekmedel, oftast i gelformat. Du kan göra tandblekning hemma, men det är bra om du först har besökt en tandhygienist eller tandläkare för att få en experts åsikt. De kan se så att det inte är någon fara för dig att utföra behandlingen då det faktiskt är viktigare än du tror att du har god munhygien och att dina tänder är hela och rena innan du bleker dem.

Blekmedel som appliceras på tänderna kan ibland kompletteras med ljusbehandling eller laser. Tandblekningsmedlet tränger in i emaljen, som är det yttersta lagret på tanden, och förändrar de mörkare pigmenten. Med tandblekning hemma är det viktigt att du är påläst om hur processen går till och att du är medveten om eventuella risker.

Att du bleker dina tänder en gång betyder inte att de är vita för alltid, utan vad du äter kommer fortfarande att påverka dem. Det är inte bra att bleka dina tänder alltför ofta, och det är viktigt att du kontrollerar att den produkt du använder är godkänd. Det kan till och med vara bra att få hjälp av en tandläkare första gången du bleker dina tänder, så att det går rätt till.

Dina tandblekningsalternativ

Gel

En typ av tandblekningskit innehåller tandblekningsgel som du applicerar samt en LED-lampa som aktiverar blekningsprocessen. Det ingår också en tandblekningsskena som hjälper dig att hålla gelen på plats. Kom ihåg att du måste forma tandblekningsskenan innan du börjar med själva behandlingen. När du har valt ut ett kit eller en metod som passar dina behov, din prisklass och som även är säkert är det viktigt att du läser instruktionerna.

Penna

Om du inte är nöjd med resultatet efter att du har blekt dina tänder med tandblekningsgel är det bättre att du använder en tandblekningspenna för att ändra där du inte är nöjd, i stället för att upprepa processen alltför många gånger då det kan fräta på emaljen och skada dina tänder i längden.

Du kan också använda en tandblekningspenna i stället för de andra typerna av tandblekning. Du kan applicera den upp till två gånger om dagen, och du behöver inte göra både övre och undre tandraden på samma gång. Det går snabbt, och du kan enkelt ta med dig den när du åker till jobbet eller på semester.

Strips och remsor

Ytterligare ett sätt att bleka dina tänder på är genom att använda så kallade tandblekningsstrips, eller remsor som de även kallas, som du klistrar på tänderna. Dessa är redan behandlade med tandblekningsgel som sätts fast på tandraden och är ett alternativ som inte är så kladdigt om man jämför med de kit i gelformat.

Aktivt kol

För dig som har mindre missfärgningar och i vanliga fall rätt så vita tänder, kan aktivt kol vara ett alternativ. Kolet är ett skonsammare alternativ och sägs kunna få bort små missfärgningar eller hjälp till att hålla din tidigare blekning i schack.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular