onsdag, juni 7, 2023
HomeTips & TricksRolig FaktaTjäna pengar online | Affiliate

Tjäna pengar online | Affiliate

Går du i drömmar om att kunna leva på dina sociala medier? Det finns många olika sätt att tjäna pengar online, i det här inlägget berättar vi vad affiliate betyder och hur man använder affiliate-länkar för att kunna tjäna pengar online.

Vad är affiliate?
Affiliate kommer från engelskans ansluten och är en person som publicerar annonser för någon annans räkning. Till exempel: En bloggare placerar annonser i sina sociala medier i form av ett kollage med produkter och länkar till annonsörens webbplats. Annonsören betalar då provision till bloggaren i form av ett fast belopp per klick eller på provision per försäljning som genereras via bloggarens kanaler. Hur mycket bloggaren får betalt beror på hur provisionsmodellen för just det företaget ser ut.

Hur börjar jag använda affiliate-länkar?
För att börja tjäna pengar på dina sociala medier via affiliate-länkar kan du registrera dig hos ett Affiliatenätverk (ett företag som agerar mellanhand mellan annonsör och publicist). Genom Affiliatenätverket hämtas särskilda spårningslänkar som du använder, då kan nätverket spåra klick och försäljning som genererats via dina kanaler. När du kommit upp i ett visst belopp betalar nätverket ut en lön till dig.

Bra affiliatenätverk:
Tradedoubler
Adtraction
Adrecord

Hur mycket får jag betalt via affiliate-länkar?
Hur mycket du får betalt beror på  vilken provisionsmodell din annonsör använder samt hur många följare du har som är intresserade av det du lägger upp.
Här är de vanligaste affiliate-modellerna:
CPA (Cost per action) – Du får betalt vid köp
CPC (Cost per click) – Du får betalt per klick som kommer från din hemsida till annonsörens
CPL (Cost per lead) – Du får betalt per ”lead”, alltså när besökaren gör något på annonsörens hemsida, till exempel blir medlem eller prenumererar på ett nyhetsbrev.
CPI (Cost per impression) – Du får betalt per visning av annonsören. Kombineras med CMP (Cost per mille) som betyder att du får betalt när en annons visats 1000 gånger.

Viktigt: När du använder dig av affiliate-länkar är det viktigt att skriva att inlägget är en annons eller att inlägget innehåller länkar som du får betalt för.

Hoppas detta inlägg hjälpte dig att kunna tjäna pengar online!

Läs även:
Viktigt att tänka på när du ska starta en blogg
Så ser du om någon har köpta följare på instagram

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular