fredag, juni 2, 2023
HomeHälsaVad är artros och hur man behandlar det

Vad är artros och hur man behandlar det

Vad är artros och hur man behandlar det

Detta inlägg är sposnrat av artros.org

Vad är artros?

Artros är en mycket vanlig ledsjukdom. Innebörden av det är att brosket i lederna blir skörare och i förlängningen kan brosket ”smulas” sönder. Artros är alltså en slags inflammation i lederna och det kan påverka en eller flera leder i kroppen. Det finns över 100 olika typer av artros.

Vilka får artros?

Symptomen utvecklas vanligtvis över tid men kan även komma väldigt plötsligt. Vanligtvis är det äldre personer, 65+ som utvecklas artros men det kan även utvecklas hos barn och yngre vuxna. Det är vanligare för kvinnor än män och överviktiga är en riskgrupp.

Vilka symptom får man vid artros?

Ömma, svullna och stela leder är de vanligaste symptomen vid artros. Man kan även få begränsad rörlighet i leder samt att skinnet runt den inflammerande leden bli rött. Det är vanligt att symptomen är värre på morgonen.

Hur behandlas artros?

Det huvudsakliga målet med att behandla artros är minska smärta och förhindra att lederna skadas ytterligare. För att förhindra smärta använder en del värme eller is-förband. En del kan behöva hjälp för att ta sig runt och minska tryck på leder, som till exempel en käpp eller rullator. Anpassad träning är även en viktig del i behandlingen och träningen bör i alla fall inledningsvis handledas av en fysioterapeut. För överviktiga patienter är även viktminskning en del i behandlingen.

Medicinering för behandling av artros

Artros behandlas även med medicinering. Vid egenvård kan man använda paracetamol och antiinflammatoriska geler. Detta används för smärtlindring. Man kan även få opioder utskrivna för att behandla smärtan eller ledinjektioner.

Operation som behandling av artros

Ett alternativ för behandling av artros är operationer där man byter ut lederna. Det är vanligt att man byter ut höft och knäled mot en artificiell kopia vid behandling av artros.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular