onsdag, juni 7, 2023
HomeOkategoriseradeVad ska du tänka på när du köper en basketkorg?

Vad ska du tänka på när du köper en basketkorg?

Vad ska du tänka på när du köper en basketkorg?

Detta inlägg är ett samarbete med Basketshop.se

Funderar du på att köpa en basketkorg? Kul! När jag växte upp var basketkorgen som satt på garageuppfarten en central del av min uppväxt. Men innan du bestämmer dig för att köpa en korg är det ett antal faktorer som du måste beakta, såsom: vart man ska ställa den, vilken typ av korg man ska införskaffa och vilken typ av bakbräda som korgen ska sitta på. Vi har därför här sammanställt en lista på allting du behöver tänka på innan du köper en basketkorg.  

Vart ska man placera basketkorgen?

Det viktigaste du måste fråga dig innan du köper en basketkorg är vart du ska placera den. Du måste först och främst se till att du har tillräckligt med utrymme för att faktiskt kunna spela. Det ultimata är att ha en platt cementerad yta där du inte behöver oroa dig för att förstöra bilar.

Olika typer av basketkorgar

  • Portabel: Har du ingen egen uppfart kan det vara en ide att skaffa en portabel basketkorg som du kan rulla ut på gatan. Viktigt att understryka är att man då måste tänka igenom säkerheten. Dessa typer av korgar kommer i alla olika typer av storlekar och höjder. De vanligaste är att de har en justerbar höjd vilket också är en bra ide om man skaffar en basketkorg till kidzen som växer.
  • Monterad: Denna typ av korg innebär en bakplatta med en monterad korg. Denna typ av korg passar utmärkt om man har hög vägg eller en garageport där man kan sätta upp basketkorgen.
  • Fastgjuten: Detta är det mest komplicerade av alternativen men blir även mest stabilt och hållbart.

Bakbrädan till basketkorgen

Vilken typ av bakbräda som korgen har kommer att påverka hur bollen studsar och även korgens stabilitet och hållbarhet. I korthet kan du välja mellan:

  • Tempererat glas – vilket är pro alternativet
  • Akryl – vilket är budgetalternativet. Dessa är oftast inte särskilt stabila. Erfarna spelare tycker oftast dessa ger dålig studs.
  • Polykarbonat – vilket är slitstarkt men ger liknande studs som vid akryl.

Annat att tänka på när du väljer bakbräda är storleken. Denna bestäms oftast beroende på hur mycket utrymme du har men generellt kan man tänka att ju större den är, desto mer stabil blir korgen.

Annat viktigt att tänka på när du köper basketkorg
  • Ring: Här måste du tänka på storleken och fjädringen. Om korgen står utomhus och fjädrarna är exponerade kan de komma att rosta.
  • Stolpe: Om du köper det portabla alternativet eller gjuter basketkorgen måste du tänka igenom vilken typ av stolpe du köper. De portabla varianterna kommer oftast med en rund stolpe vilket inte är optimalt om man ska dunka. Fyrkantiga stolpar är mer vibrationståliga. Om du ska dunka måste du absolut se till att korgen inte kan ramla över dig eller lossna från sitt fäste, det kan få ödesdigra konsekvenser.
  • Nät: Vanligast när du köper en korg är att du får ett nät gjort av nylon. Det går att byta ut dessa till kedjor, vilka är mer hållbara men kom ihåg att de kan komma att rosta om man låter korgen stå ute.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular