fredag, juni 2, 2023
HomeTips & TricksRolig FaktaVem är Banksy? Detta vet vi om den hemliga graffitikonstnären

Vem är Banksy? Detta vet vi om den hemliga graffitikonstnären

Vem är egentligen Banksy? Politisk aktivist. Målare. Graffitikonstnär. Filmregissör. Detta är några av de benämningar som Banksy går under. Allting började med lite graffiti i sydvästra England men kom att växa till en gåta som hela världen försöker lösa. Idag säljs hans verk för miljoner men ingen vet fortfarande svaret på frågan: Vem fan är Banksy?

Politisk satir. Detta är antagligen det bästa ordet för att beskriva Banksys verk. ”En typisk Banksy” är en social eller politisk kommentar i form av graffitimålningar på allmän toalett, vägg eller gata. En av de mer kända målningarna föreställer till exempel två manliga brittiska poliser (s.k. Bobbys) som hånglar med varandra. Under sent 80-tal började dessa graffitimålningar dyka upp i den engelska staden Bristol men idag kan de beskådas överallt i världen. Till exempel har flera målningar har dykt upp på den kontroversiella muren som avgränsar Israel och Palestina.

Vad det kommer till konstnärens identitet är ytterst lite känt. Ungefär en gång om året tycker jag att det brukar dyka upp tidningsrubriker i stil med ”Banksy är avslöjad” men det visar sig ständigt att det är falska rykten. Det har getts ut flera böcker om konstnären men Banksy har själv inte varit delaktig i några utgivanden. Han har gett ett fåtal intervjuer och enligt uppgifter är han en vit man, född ungefär i mitten av sjuttiotalet ifrån Sydvästra England. Enligt rykten är Banksy inte en människa utan ett nätverk av konstnärer. Banksy har en officiell hemsida som drivs av hans agent Steve Lazarides. Via denna hemsida verifierar Bansky sina verk och Steve Lazarides driver även ett galleri i London där man kan köpa Banksys konst.

Här kommer en kort sammanställning över några av Banksys legacys:

  • 2004 tryckte Banksy upp ett gäng fejk 10 punds sedlar där han hade bytt ut texten ”Bank of England” till ”Banksy of England”. Någon kastade sedan ett gäng sådana sedlar i en folkmassa och dessa kan idag köpas på Ebay för cirka 200 pund styck.
  • Banksy på Disneyland: 2006 gjorde Banksy en jättelik upplåsbar docka föreställande en Guantanamo fånge som gick i paraden på Disneyland.
  • The Banksy effect – Efter att flera , bland annat kändisar, har köpt verk av Banksy för rekordsummor börjar intresset för fler graffitikonstnärer att vakna i finrummet. Detta kom att benämnas som ”Banksy-effekten”.
  • Exit through the giftshop – Dokumentärfilm gjord av Banksy ifrån 2011
  • Better out than in – under oktober 2013 presenterade Banksy varje dag ett nytt konstverk på New Yorks gator. Verken offentlig gjordes sedan på hans hemsida med uppmaningen att gå ut och hitta dem. Detta skapade delvis hysteri på New Yorks gator då alla ville vara först med att finna konstverken. Enligt Banksy var folks reaktioner en del av verket i sig. Dokumentären ”Banksy does New York” porträtterar detta.
  • Banksy gör introt till Simpsons vilket kan ses här.
  • 2015 – Banksy publicerar ett videoklipp om förstörelsen av Gaza med titeln ”Make this the year YOU discover a new destination”. Denna kan ses här.
  • Walled of hotel 2017 – för att ”fira” 100 år av brittisk kontroll över Palestina var Banksy med och finaniserade ett hotell i Betlehem där alla rum har utsikt över muren och är designade av Banksy och andra konstnärer.
  • Många av Banksys verk försöker att skyddas. Till exempel målade två män över Banksys hånglande poliser år 2006. Dessa dömdes då till sex månaders frivillig dom.

Se även

Populäraste söktermerna 2017 – Svenskarnas vanligaste sökningar

Vem är Elon Musk? | Elon Musks 10 största bedrifter

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular