söndag, september 24, 2023
HomeTips & TricksRolig FaktaViktigt att tänka på när du ska starta en blogg

Viktigt att tänka på när du ska starta en blogg

Har du planer på att börja blogga? Eller har du redan en blogg och vill få fler följare? I så fall ska du ta dig en titt på dessa tips som garanterat kommer att hjälpa dig maximera antalet läsare:

Bloggportal eller egen domän
Förr i tiden låg de flesta bloggar under en portal eftersom det var krångligare att skapa en egen hemsida. Idag kan däremot vem som helst bygga en vacker hemsida utan att behöva programmera. Fördelen med att ligga under en portal är att det är gratis, du kan få hjälp med tekniska saker, att sprida ditt innehåll och att få betalt för samarbeten. Nackdelen är att du blir mer begränsad vad det kommer till layout av sidan, du kommer förmodligen få en massa reklam på din sida som du inte får betalt för och att du inte har en egen domän.

Bloggens namn
Ett bra bloggnamn kan vara avgörande för hur du lyckas med att nå ut till människor. När du bestämmer vad din blogg ska heta måste du ha i beaktan att namnet förmodligen kommer att följa med dig en bra tid framöver. Därför är det viktigt att du verkligen tänka igenom detta och väljer ett namn som du kan åldras med. Ett bra namn är även något som folk kommer ihåg. Det kan även vara en ide att relatera namnet till det som du tänker skriva om. Om du till exempel skriver om hästar kommer folk ha lättare att hitta ditt namn på Google om bloggen heter hästblogg.se.

Nisch
Att ha en tydlig inriktning är A och O när du bloggar. Många som läser bloggar gör det på grund av att de är intresserade av ett specifikt ämne och om du är alltför spretig i ditt ämnesval kommer du att tappa läsare. Ett tips är att du väljer högst tre olika kategorier som du fokuserar på.

Bygg upp en bild-bank
Lika viktigt som texterna du publicerar på din blogg är bilderna. Besökare kommer inte stanna länge om din blogg inte är en visuell upplevelse, oavsett hur välskrivna och intressanta dina artiklar är. Du måste även tänka på att du inte kan stjäla bilder hur som helst, därför är det viktigt att du fotar, fotar och fotar. Att använda stock-foton ifrån bildbanker är inte att rekommendera då folk tenderar att vilja se personligt innehåll. Ett annat alternativ kan vara att kontakta andra bloggare och fråga om du får använda deras bilder.

Koppla bloggen till dina sociala medier
Ett bra sätt att driva trafik till din blogg är att länka den till Instagram, Facebook, Pintrest eller vad du nu använder. Har du skrivit ett inlägg ska du direkt kopiera länken och posta den på alla dina sociala medier.

Kommentera andras bloggar
Ett av de bästa sätten att sprida din blogg är att kommentera andras bloggar. Om du till exempel skriver om bakning, gå in på http://tessanbakar.se/ och skriv något i stil med; ”Vilket bra recept på kladdkaka, detta ska jag baka ikväll. Gå in på min blogg för att se resultatet.”

Sökordsoptimera ditt innehåll
Utan Google är din blogg osynlig. Därför är det viktigt att du lär dig lite om sökordsoptimering. Detta behöver inte vara krångligt alls och du kommer väldigt långt genom att endast kunna grunderna. Spana in Youtube för instruktioner, till exempel här: https://www.youtube.com/watch?v=lyiikzjg9a0

Mål med bloggen
Är ditt mål att nå ut till så många människor som möjligt? Sätt i så fall upp delmål. Till exempel: inom en månad ska jag ha minst tusen läsare, inom ett år ska jag ha tiotusen läsare. Under dessa delmål ska du sedan sätta punktlistor på vad du behöver göra för att uppnå dem, som att: kommentera 100 bloggar, skriva 50 inlägg, mejla 10 PR-byråer, lära mig mer om sökordoptimering, etc. När tiden för delmålet har gått ut, sätt dig och utvärdera planen.

Se även Så ser du om någon stalkar dig på Facebook.

RELATED ARTICLES

3 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular