onsdag, september 27, 2023
HomeOkategoriseradeVilka kosttillskott behöver vi?

Vilka kosttillskott behöver vi?

Vilka kosttillskott behöver vi?

Får man i sig allt man behöver genom varierad kost? I den här artikeln besvarar vi om kosttillskott faktiskt behövs.

Vad är kosttillskott?

I korthet är kosttillskott vitaminer och/eller mineralet i koncentrerad form. Kosttillskott kan även innebära proteiner/aminosyror, fettsyror, fibrer eller växtextrakt. Dessa intas i syfte att komplettera den vanliga kosten.

Läs mer om kosttillskott här

Vem behöver kosttillskott?

Enligt livsmedelsverket behöver de allra flesta människor som äter en varierad kost inte är kosttillskott. Om däremot inte äter vissa typer av livsmedel eller har någon form av sjukdom kan man behöva tillsätta vissa ämnen utöver den ordinarie kosten. Även personer som har ett lägre intag av kalorier kan behöva tillsätta ämnen utöver den ordinarie maten. Nedan redogör vi för vilka personer som kan behöva tillsätta olika typer av vitaminer/mineraler.

Veganer

Om du är vegan kan du behöva tillsätta B12 till sin ordinarie kost.

Gravida

Den som är gravid kan behöva tillsätta folsyra (fram till tolfte gravidveckan). Gravida kan även behöva mer järn, kalcium, jod och omega 3-fett.

D-vitamin

Många som bor norrut kan behöva tillsätta D-vitamin till den ordinarie kosten. Detta gäller även barn upp till två år och äldre över 75-år.

Magnesium

Brist av magnesium är ytterst ovanligt men kan uppstå under vissa kostrestriktioner och sjukdomar. Livsmedel som innehåller mycket magnesium innefattar baljväxter, fullkornsprodukter, kött, skaldjur/fisk och bladgrönsaker. Vi få även i oss magnesium via dricksvattnet.

Minskar kosttillskott risken för sjukdomar?

Mycket forskning tyder på att grönsaker och frukt minskar risken för vissa typer av cancer samt hjärt-och kärlsjukdomar. Det finns mycket som tyder på att detta beror på att denna typ av livsmedel innehåller mycket antioxidanter. Man skulle därför kunna tro att kosttillskott i form av antioxidanter skulle få samma effekt. Det finns däremot mycket som tyder på att kosttillskott inte kompenserar hälsoeffekterna som kommer från ett stort intag av frukt och grönt. Kosttillskott är alltså inte ett bra substitut för en dålig kosthållning.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular